10 SAVETA U SLUČAJU VIRUSA I GRIPA: Kako biste sebi olakšali - obavezno uradite OVO

Kad se razbolite i kad vas napadne temperatura, ostanite kod kuće, lezite, odmorite se i pijte dosta tečnosti da sprečite dehidrataciju organizma

Lepi & Zdravi
Autor:
10 SAVETA U SLUČAJU VIRUSA I GRIPA: Kako biste sebi olakšali - obavezno uradite OVO
Foto: Shutterstock

S dolaskom hladnijih dana počinje sezona prehlade, a potom i gripa. Simptomi se obično pojavljuju tri dana nakon zaraze virusom, nakon čega nastupaju iscrpljenost, visoka temperatura, glavobolja i bolovi u mišićima i kostima.

Sve ovo najčešće traje nedelju dana. Kada virus gripa uzme maha i uopšte u vreme kada vladaju zaraze disajnih puteva, najbolje je izbegavati vožnju javnim prevozom, stajanje u redovima, boravak u bioskopu, pozorištu i sličnim zatvorenim prostorima gde ima mnogo ljudi. Osim toga, potrebno je češće i temeljnije prati ruke.

prehlada, grip, korona
foto: Shutterstock

Evo još nekih korisnih saveta koje treba zapamtiti:

Boravite češće napolju

Ukoliko vas bolest još nije savladala, dobro je da što više vremena provodite na svežem vazduhu. Pazite na ishranu i uzimajte što je moguće više voća i povrća.

Ne trčite odmah kod lekara

Oboleli treba da miruju i da prikupljaju snagu. Ako se grip pojavi kod deteta, ne treba ga odmah voditi kod lekara, ali ako niste sigurni da je dobro i ako sumnjate da nije reč o gripu, već o nekoj drugoj bolesti, obavezno ga odvedite na pregled.

Provetravajte stan

Često provetravajte prostoriju u kojoj bolesnik boravi, a njega za to vreme sklonite u drugu sobu.

Prehlada, Bol, Bolest, Žena
foto: Profimedia

Ne snižavajte temperaturu odmah

Za snižavanje temperature delotvorni su preparati na bazi ibuprofena ili paracetamola. Prilagodite dozu uzrastu i kilaži bolesnika. Temperaturu obično ne treba snižavati dok ne pređe 38,5 stepeni. Za snižavanje temperature, posebno kod dece, delotvorna je i masaža ruku i nogu, od prstiju prema srcu.

Pijte dosta tečnosti

Potrebno je piti dosta tečnosti, kako organizam ne bi dehidrirao. Ovo se posebno odnosi na decu. Čaj s limunom će svima dobro doći.

Vlažite grlo i nos

Treba vlažiti sluzokožu nosa i grla i paziti da ne dođe do začepljenja disajnih puteva. U tome pomažu kapi za nos i topli čaj s medom.

Napitak, Detoks napitak, Čaj, limun
foto: Profimedia / Ilustracija

Beli luk za bolji imunitet

Voleli ga ili ne voleli, dokazano je da u borbi protiv virusa beli luk i te kako pomaže. On je najjači prirodni antibiotik i, osim što u trenutku podiže oslabljeni imunitet, on usporava rast bakterija, uspešno uništava viruse i gljivice i vrlo je efikasan kao sredstvo protiv prehlade i gripa. U sezoni gripa, beli luk bi trebalo jesti što češće.

Napitak za kašalj

Mleko u kojem se kuvao crni luk u ljusci i uz to zaslađeno medom pomoći će onima koji kašlju.

Inhalacija je dobrodošla

Inhalacija nad vrućim čajem od kamilice otvoriće disajne puteve i podstaći izlučivanje sluzi. Nakon inhalacije je potrebno boraviti u toploj prostoriji.

Supica uvek pomaže

Topla pileća supa dobro će doći svima. Obolelog će osnažiti, u organizam će uneti i neophodne kalorije, a skraćuje i vreme zadržavanja virusa na sluzokoži i podstiče izbacivanje sluzi.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs