aktuelno

U SLUČAJU GNOJNE ANGINE: Bol se najbolje suzbija jednim starim naronim lekom, a dobro je uraditi i ova 3 važna koraka

Upala grla izazvana mikroorganizmima, posebno streptokokama, može da ostavi opasne tragove ako se ne leči.

Saveti stručnjaka
Autor:
U SLUČAJU GNOJNE ANGINE: Bol se najbolje suzbija jednim starim naronim lekom, a dobro je uraditi i ova 3 važna koraka
Foto: Profimedia

Akutne respiratorne infekcije pune ovih dana ordinacije. Zima i bliski kontakti s ljudima u zatvorenom prostoru doprineli su da se poveća broj obolelih od prehlade, upale grla, sinusa, ali i gripa i korone.

Prijavite obavezno lekaru da li su tegobe počele naglo, da li otežano gutate zbog bolova, osećate li opštu slabost, imate li visoku temperaturu, da li prstima opipavate upaljene limfne čvorove na vratu…

Virusne infekcije često mogu da se iskomplikuju kod starijih, hroničnih bolesnika i dece, pa je neophodna zaštita svim dostupnim metodama. Ako je oboleo neko iz ovih grupa pacijenata, njegovo stanje treba pažljivo da se prati jer smo svedoci da ovi mali infektivni agensi mogu da naprave čudo u organizmu.

Grlo, bolov
foto: Shutterstock

S druge strane, ne smeju se zanemariti ni bakterijske infekcije. Upala grla koja je izazvana mikroorganizmima, moguće i virusima, a najčešće bakterijama iz grupe streptokoka, takođe može da ostavi trag, posebno ako se ne leči.

Činjenica je da mnogi na ovo oboljenje ne obraćaju pažnju jer se gnojna angina svrstava u lagane bolesti, ali komplikacije koje ona sa sobom može da donese nisu nimalo naivne. Da se ne bi oštetio ceo gornji disajni sistem, potrebno je da se svaki oboleli uputi lekaru, koji će na vreme uspostaviti pravu dijagnozu i odrediti lečenje.

Gnojna angina se ovih dana uglavnom javlja kod dece, a dobra vest je da je u ovom uzrastu relativno bezopasna i da najčešće brzo prolazi.

dete, prehlada, visoka temperatura
foto: Shutterstock

Međutim, simptomi upale ždrela kod starijih mogu da izazovu karambol - nadražaji i upala ždrela, posebno ako je gnojna, sa sobom donose i oštećenja sluznice, nekad nezgodne izrasline u grlu, a moguće su i alergije, na šta malo ko pomišlja.

Iako je naše grlo bogato ćelijama koje su zadužene da brane organizam od napada mnogih mikroorganizama koji u njega lako mogu da uđu (kapljičnim putem, bliskim kontaktom, pipanjem zaraženih osoba, predmeta...), događa se da agresori prodru u sluznicu, a na to će vas upozoriti pojačana sekrecija upravo iz grla, ali i iz nosa.

To, naravno, nisu jedini simptomi, posebno ako je uzročnik streptokoka, koja daje različitu kliničku sliku od virusnog faringitisa, takođe veoma prisutnog oboljenja u ovom periodu godine. Laboratorijska ispitivanja će razrešiti dilemu koje oboljenje je u pitanju, a vi svakako prijavite lekaru da li su tegobe koje osećate počele naglo, da li otežano gutate zbog bolova, osećate li opštu slabost, imate li visoku temperaturu, da li prstima opipavate upaljene limfne čvorove na vratu...

Prilikom pregleda grla vide se žućkaste gnojne naslage na krajnicima kod streptokoknog faringitisa, dok se kod virusnih upala uglavnom radi o crvenilu ždrela različitog intenziteta. Kod nekih drugih virusnih i bakterijskih uzročnika gnojne angine mogu da se vide i mehurići po grlu koji podsećaju na herpes (tzv. herpangina), prljavožute naslage po krajnicima...

Treba da znate i da simptomi streptokokne upale grla obično slabe nakon otprilike tri do pet dana, uz lekove ili bez njih, ali i da terapija antibioticima (ne pijte ih napamet, lekar će prepisati antibiotik koji vama odgovara ako je potrebno!) smanjuje rizik od ozbiljnijih bolesti.

antibiotici
foto: Shutterstock

Kod odraslih to su reumatska groznica ili šarlah, a nije nemoguće i da se ovo stanje završi ozbiljnim oštećenjima organa i kože, pa čak i fatalno - sindromom toksičnog šoka. Ova teška dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, pregleda i uzimanja uzoraka za mikrobiološku dijagnostiku, a leči se visokim dozama antibiotika, koji se unose venskim putem, kako ne bi došlo do stvaranja gnojnih apscesa oko krajnika, trajnog oštećenja funkcije pluća, bubrega, protoka krvi kroz ceo organizam, endokarditisa (infekcija unutrašnjeg sloja srca)...

Ne želimo da vas plašimo, ali da ne bi došlo do komplikacija (nikad se ne zna!), otiđite odmah kod lekara čim primetite prve simptome. To će, srećom, najčešće biti dovoljno za odluku o pravilnoj terapiji!

Na vama ostaje i da u kućnim uslovima, uz pravilno korišćenje antibiotika koje vam je lekar prepisao, sami sebi dodatno pomognete. Preporučljivo je da mirujete, smanjujete telesnu temperaturu ako je prešla 38 stepeni, uzimate dosta tečnosti, posebno vodu, blage čajeve (koren belog sleza, sladić... - treba se posavetovati s lekarom pre njihove upotrebe kako bi se izbegla nepoželjna veza s nekim lekovima ili druge zdravstvene komplikacije) i tople (ne i vruće!) supe.

slana voda, so i voda
foto: Shutterstock

Grgljanje tople slane vode takođe može da bude od koristi, a dobro bi bilo i da pripazite da vazduh u prostoriji u kojoj boravite bude vlažan - tegobe će brže nestati.

Naravno, treba i da pripazite na osobe oko vas, one s kojima delite prostor ili one koje brinu o vama dok vas muči bolest jer su zarazni i virusni i bakterijski oblici angine.

Naime, klice koje uzrokuju gnojnu anginu žive u nosu i grlu i kada obolela osoba kašlje ili kija, ona ispušta u vazduh sićušne kapljice koje sadrže izazivače bolesti koja je vas savladala, pa se i osoba blizu vas može zaraziti ne samo udišući te sitne kapljice već dodirujući kontaminirane predmete, a zatim dodirivanjem svog lica, konzumiranjem kontaminirane hrane i pića.

Zato se potrudite da vetrite prostoriju, perete redovno ruke, dezinfikujete površine oko sebe, stavite masku kada ste na mestima gde ima puno ljudi. Ako vas obori temperatura, prepustite ove poslove osobi koja brine o vama. Ovako treba da se ponašate sve dok vam ne spadne temperatura i dok od poslednje doze prepisanog antibiotika ne prođe minimum 24 sata.

Ukoliko se dosledno pridržavate plana lečenja, gnojna angina će proći bez komplikacija.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs