oprez

Hrana koja pojačava grlobolju: Ove namirnice nipošto ne smete konzumirati kada vam boli grlo!

U nastavku pročitajte koje namirnice treba da izbegavate ukoliko vas muči grlo

Fitnes & Nutricija
Autor:
Hrana koja pojačava grlobolju: Ove namirnice nipošto ne smete konzumirati kada vam boli grlo!
Foto: Shutterstock

Grlobolja je neprijatno stanje koje se prilično često javlja, naročito u vreme virusa.

Bol obično nestaje sam od sebe u roku od sedam do deset dana ili već za par dana ako imamo jak imunitet i pijemo antibiotike.

Na intezitet bola može da utiče i hrana koju konzumiramo. Naime, bitno je da jedemo namirnice koje jačaju imunitet. Sa druge strane, treba izbegavati hranu koja pogoršava simptome.

Začinjena hrana

Hrana koja je mnogo začinjena iaziva bol u grlu, čak i kad su začini odlični za imunitet: npr. čili koji najčešće u sebi ima i crvenu papriku i crni biber za koje se zna da jačaju imunološki sistem.

Dok traje bol trebalo bi potražiti druge načine da ojačate imunitet.

Tvrdi i hrskavi proizvodi

Čips od krompira, kokice i perece mogu ogrebati grlo i produžiti period oporavka.

Savršenstvo ukusa: Ovako se pripremaju najbolje kokice na svetu! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Kafa i alkohol

Kafa može da iritira grlo, što samo pogoršava simptome. Alkoholna pića osim što dodatno upale grlo, unose i toksine u organizam.

Dok se telo bori protiv infekcije, bitno je da ne konzumiramo ništa što bi moglo dodatno da oslabi imunitet. Osim toga, i kafa i alkohol u većim količinama mogu da uzrokuju dehidraciju.

3 napitka sa đumbirom koja dižu iz mrtvih: Imaćete najjači imunitet, svi virusi će vas zaobići! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs