saveti stručnjaka

DA IZGLEDATE PERFEKTNO ZA PREDSTOJEĆE PRAZNIKE: 13 saveta uz koje ćete izbrisati umor s vašeg lica

Vodeći stručnjaci za lepotu otkrivaju svoje najbolje čuvane savete – sve ćete osvojiti svojim izgledom!

Nega
Autor:
DA IZGLEDATE PERFEKTNO ZA PREDSTOJEĆE PRAZNIKE: 13 saveta uz koje ćete izbrisati umor s vašeg lica
Foto: Shutterstock

Jurite na posao, trčite sa slave na slavu, da nabavite jelku, poklone, obezbedite namirnice, malo spavate... Već ste umorni, pitate se šta će tek biti kad stignu novogodišnji i božićni praznici. Ne brinite, vodeći stručnjaci za lepotu otkrivaju svoje najbolje čuvane savete – sve ćete osvojiti svojim izgledom!

Devojka, Jelka, Božić, Nova godina, Novogodišnji portret
foto: Shutterstock

Poslušajte ovih 13 saveta, izbrisaće umor i sve druge nedostatke s vašeg lica:

1. Masirajte lice

Prednosti masaže lica su trostruke, posebno ako postane deo vaše rutine i pre spavanja i ujutru. Ne samo da će vam pomoći naveče da smanjite nadutost, već ćete lepo da se opustite. A kada se masaža lica radi ujutru, obezbediće bržu cirkulaciju što će doprineti da ne izgledate umorno.

„U suštini, masaža lica koristi moćnu moć dodira kako bi pomogla da se transformiše lice, dajući osećaj duboke povezanosti i mira“, kaže stručnjak za masažu Beata Aleksandrovič „Masaža lica podstiče cirkulaciju krvi, učvršćuje kožu i tonizira mišiće. Takođe, ublažava napetost i stres, pomaže u podsticanju protoka limfe i oslobađanju endorfina, što je jedan od razloga zašto ćete da izgledate i osećate se mlađe.”

Sve što vam treba su ulje za lice ili hidratantna krema i pet minuta.

„Nežno pritisnite ravni deo prstiju svake ruke u slepoočnice i počnite polako da pravite krugove. Osetićete kako se napetost oslobađa pri svakom pokretu. Svaki umirujući potez prstima obe ruke po licu takođe će doneti osećaj smirenosti.“

2. Krema za oči

Koža na licu je najtanja oko područja oko očiju i zaista preuzima teret lošeg sna. Dok se stručnjaci slažu da bi svi trebalo da tretiraju ovaj delikatan deo lica, podeljeni su oko toga da li to treba da se čini namenskom kremom za oči ili vašom normalnom hidratantnom kremom.

„Posebna krema za oči će pomoći da se smanji izgled nadutosti, osvetle tamni krugovi ispod njih, smanji pojava bora“, kaže Abigail Olek, a Anjači Mahto poručuje da „nema razloga zašto ne možete da koristite svoju uobičajenu hidratantnu kremu za područje oko očiju ako to odlučite, pod pretpostavkom da nema aktivnih sastojaka koji mogu izazvati iritaciju kao što su kiseline za piling“.

Ipak, mnoge žene se odlučuju da imaju posebnu kremu za oči jer češće sadrže kofein. vitamin E i hijaluronsku kiselinu.

3. Rehidrirajte kožu

Suva koža koja ima malo lipida, masnih kiselina koje pomažu koži da izgleda svežije, bez sjaja je, iritirana, ljuskava, objašnjava Abigejl Olek. Ne samo da su ove karakteristike frustrirajuće i ponekad neprijatne, već zbog njih i vi izgledate umorno. Problem tada postaje dvostruk, jer umor može prouzrokovati da zanemarite svoj režim nege kože i probudite brojne probleme.

Kosa, Lice, Usne, Obrve, Koza, Usta

Da biste popravili ovo stanje, treba da koristite proizvode sa hijaluronskm kiselinom, suplemente Omega 6 i Omega 3 i jedete masnu ribu, voće, povrće i semenke“, nastavlja Abigejl. Pijenje više vode će takođe pomoći.

4. Otkrijte čari rumenila

Naša koža se sastoji od mnoštva nijansi i tonova. Kejtlin Skot, viši profesionalni šminker, kaže da kada „nanesemo puder i korektor, blokiramo vidljivost ove raznolikosti tonova. Zbog toga imamo hajlajter, bronzer, konturu i rumenilo - da vratimo tu dimenziju i život našim licima!“

Rumenilo ponavlja prirodni protok krvi koji dobijamo kada su nam obrazi zarumenjeni i tako izgledamo živahno i mladalački. Za podignut izgled, nanesite rumenilo počevši odmah iza jabučice na obrazima, pa sve do slepoočnica.

Treba i ovo da znate: formule u prahu su najdugotrajnije, dok kremaste i tečne formule daju mekši, difuzniji sjaj boje.

5. Korektor mnogo znači

Slap-dash ili grubo nanošenje korektora može poništiti sve vaše dobre namere, privlačeći pažnju na same tamne krugove oko očiju koje ste pokušavali da sakrijete. Odaberite laganu formulu i nanesite ga laganim dodirom. „Prsti i lagana četkica za poliranje su odlični za područje ispod oka“, kaže šminkerka Rubi Hamer.

Korektor za lice
foto: shutterstock

U nekim slučajevima, korektor u boji mesa neće biti dovoljan da u potpunosti prikrije prstenove ljubičastih tonova. „Korektor ružičaste, breskve ili crvene boje može pomoći i omogućiti vašim podočnjacima da izgledaju sjajno i budno“, savetuje slavni šminker Brajoni Blejk. Stavite korektor boje ispod normalnog korektora za maksimalan potencijal zamućenja kada želite da izgledate što odmornije.

6. Izbegavajte tešku šminku za oči

Manje je više! Ako želite svetliji izgled, najbolje je da zamenite svoju crnu olovku za oči mekom ili reflektujućom smeđom, objašnjava Kejtlin Skot. „Dobićete istu definiciju oka, ali na mnogo nežniji način.“

Završite svoj izgled oka dodirom markera ili svetle senke nanete direktno na unutrašnjim uglovima oka, kao i oko prve trećine donje linije trepavica za svetao i otvoren izgled.

7. Probajte svetliju podlogu

Nanosite isti puderu godinama? Možda je vreme za novi početak. Formule sa visokom pokrivenošću mogu izgledati kao maske kada ste umorni, pa ih zamenite za nešto lakše i vlažnije.

„Teške mat baze mogu da ostanu veoma suve na koži, što će odmah učiniti da tekstura i fine linije izgledaju istaknutije na licu“, poručuje šminkerka Zara Findlej

„Moj omiljeni način nanošenja podloge za potpunu pokrivenost je četkom sa čvrstim vlaknima i volim da utisnem proizvod u kožu – posebno na delovima gde želite više pokrivenosti. Potom ga poliram u oblastima kojima je potrebna manja pokrivenost. Ako to uradite na ovaj način, dobićete pokrivenost koju želite, ali u isto vreme neće izgledati zgužvano ili preteško. Beauty blenderi su takođe popularno sredstvo za nanošenje pudera, jer možete koristiti nežno tapkanje da nanesete proizvod”, dodaje Brajoni Blejk.

8. Isprobajte lažni ten

Odbacite sve negativne konotacije u vezi sa narandžastim tonovima na stranu, najnovije formule lažne preplanule boje za vaše lice su pouzdane. Nanesite pre spavanja i probudičete se osveženi, čak i ako to ne osećate.

„UV zraci su neprijatelj zdrave kože, ali dobar samotamnjenje je više od zamene za ulje šargarepe i prženje na suncu, objašnjava stručnjak za lepotu Fiona MekKim.

9. Nanesite svetliji ruž

Ružičaste nijanse pristaju i bledim i tamnijim tonovima kože, a narandžaste i crvene su odlične ako vaša koža ima žućkaste ili maslinaste tonove.

Fiona MekKim, stručnjak za lepotu, kaže i da je podebljani ruž za usne odličan ako ste mamurni, kada ste umorni ili u žurbi, a morate da izgledate perfektno.

10. Ne zaboravite maskaru

Nikada ne potcenjujte snagu maskare! Ne samo da će učiniti da vaše trepavice izgledaju duže i tamnije, povećavajući njihovu lepršavost, već će vaše oči izgledati šire i sjajnije.

Devojka, Trepavice, Šminka, Maskara
foto: Shutterstock

„Čak i ako nemate vremena za bilo šta drugo, maskara je neophodna“, kaže Brajoni Blejk. „Moj glavni savet je da stavite malo maskare i na donje trepavice da bi vam oči izgledale sjajno“.

Kejtlin Skot preporučuje da nekoliko puta dobro stisnite trepavice uvijačima za trepavice. Tretmani kod kozmetičara kojim možete da uvijete trepavice traju od 6-8 nedelja.

11. Koristite kiseline za piling

Moderna (i manje neuredna!) alternativa grubim pilinzima, alfa-hidroksi kiseline, inače poznate kao AHA, su hemijski pilinzi.

„Upotreba nežnih hemijskih pilinga može pomoći da se ukloni gornji sloj mrtvih ćelija kože i otkrije svetliji ton i ten“, objašnjava dr Anjali Mahto, dermatolog. Dakle, umesto da izgledate sivo i dosadno, vaša koža biće živahna i sveža.

Glikolna kiselina je jedna od najčešće korišćenih AHA kiselina i zahvaljujući maloj veličini molekula može lako da prodre u kožu. Rezultati su impresivni i trenutni. Međutim, nije uvek izbor za osetljivu kožu, pa ako se vaš ten lako iritira, probajte AHA sa molekulom veće veličine, poput mlečne, jabučne ili bademove kiseline koja deluje malo sporije. I.

12. Započnite sa korišćenjem retinola

Produženi periodi nesanice mogu uticati na vašu kožu, a fine bore postaju sve izraženije. Unesite retinol (poznat kao vitamin A), moćan sastojak protiv starenja.

„Naučne studije pokazuju da retinoidi mogu da smanje pojavu finih linija, bora i pigmentacije kože nakon 12 nedelja upotrebe“, kaže dr Anjali Mahto. Takođe su korisni za one sa aknama - deluju kao piling i poboljšavaju obnavljanje ćelija kože.

Kada uvodite retinol u svoj režim, počnite polako, sa niskim procentom od oko 0,1%, primenom jednom ili dva puta nedeljno. Kako vaša koža postaje tolerantnija, možete povećati i snagu i učestalost. Nećete odmah videti rezultate, ali ćete primetiti da vaša koža postepeno postaje glatkija i svetlija.

13. Povećajte unos vitamina C

Vitamin C je moćni antioksidans koji čini čuda na ugroženom tenu. Kada se primenjuje lokalno, osvetljava kožu i pomaže da se ojača prirodna zaštita od UV zraka i zagađenja u vazduhu, što može izazvati oštećenje slobodnih radikala, objašnjava Abigejl Olek.

L-askorbinsku kiselinu treba smatrati „zlatnim standardom“ za lokalno nanošenje, poruka je dr Mahto.

„Najefikasniji je u koncentraciji od 10-20%. U većim procentima može izazvati iritaciju, posebno kod onih sa osetljivom kožom. Slabiji, stabilniji derivati vitamina C u nezi kože uključuju askorbil palmitat, etil askorbinsku kiselinu, magnezijum askorbil fosfat, askorbil tetra-izopalmitoil i natrijum askorbil fosfat."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs