Šmrcavi, pažnja

VREME JE PREHLADA, OVO TREBA DA ZNATE: Koliko dugo se sme upotrebljavati SPREJ ZA NOS

Ako ga koristite duže od tri-četiri dana, začepljenje se može pogoršati

Saveti stručnjaka
09:10h Autor:
VREME JE PREHLADA, OVO TREBA DA ZNATE: Koliko dugo se sme upotrebljavati SPREJ ZA NOS
Koliko dugo se sme upotrebljavati sprej za nos?, Foto: Shutterstock

Počelo je vreme prehlada, kada nos konstantno curi, ali s korišćenjem spreja ne treba preterivati. Nakon predugog korišćenja može postati beskoristan, a osoba koja ga koristi razvija toleranciju na sastojke u njemu, pa može da ima neprijatne nuspojave.

Sprejovi i kapi za nos ne smeju se koristiti kad god vam padne na pamet. Oni koji sadrže fiziološki rastvor vlaže sluzokožu nosa i pomažu kod začepljenja i izbacivanja sekreta, a oni koji se prepisuju na recept često sadrže antihistamine i kortikosteroide. Antihistamini pomažu osobama sa alergijom jer blokiraju alergijsku reakciju, a kortikosteroidi se koriste za smanjenje upale i ne smeju se koristiti predugo. Ako ih upotrebljavate u skladu s uputstvima, retko kad izazivaju neželjene reakcije.

Sprej za nos
foto: Profimedia

Sprej kojim se otčepljuje nos verovatno će povećati isticanje sekreta, zbog čega ćete češće kijati, kašljati ili imati više sekreta u nosu. Ovo su poželjne pojave, ali sprej može izazvati i one neželjene, poput krvarenja, glavobolje, gubitka čula mirisa i ukusa i nadraženosti nosa.

Sprej za nos
foto: Profimedia

Ako ga koristite duže od tri-četiri dana, začepljenje se može pogoršati. U početku deluje dobro, ali nakon predugog korišćenja nos se opet začepi. Osim toga, neki sastojci spreja su hemikalije koje mogu da oštetite membrane unutar nozdrva, što može dovesti i do hroničnog krvarenja nosa. Važno je znati da preduga upotreba spreja (optimalno je tri do četiri dana i nikako duže od sedam do 10 dana) može da izazove pojavu medikamentoznog rinitisa i, umesto da ga leči, dolazi do kontraefekta. Zato kada ste prehlađeni ili imate problema sa sinusima, za otčepljivanje nosa sprejove koristite dozirano.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs