Sjajni trikovi

10 načina da koristite alu foliju: Od čišćenja do kuhinjskih trikova

Ono što može da postigne alu folija u domaćinstvu, malo šta može - spas za domaćice

Nega
11:27h Autor:
10 načina da koristite alu foliju: Od čišćenja do kuhinjskih trikova
Foto: Shutterstock

Donosimo vam praktične savete za primenu alu folije u domaćinstvu:

1. Sprečite ivice kora za kolače da zagore tako što ćete ga pokriti aluminijumskom folijom. Folija će sprečiti da se ivice prepeku, a ostatak kolača će lepo porumeneti.

2. Kreirajte poseban oblik svojih torti za dečji rođendan. Foliju presavijajte i pravite čvrste savitljive trake od kojih ćete formirati željeni oblik tako što ćete ih slagati na dno pleha za pečenje.

3. Omekšajte stvrdnuti braon šećer i vratite ga u njegovo peskovito stanje tako što ćete odlomiti komad, zaviti ga u aluminijumsku foliju i peći 5min u rerni zagrejanoj na 150 stepeni.

4. Dekorišite tortu uz pomoć folije tako što ćete je upotrebiti umesto kese za dekoraciju. Urolajte komad folije u fišek, ostavljajući rupu kroz koju ćete istiskivati fil i praviti svoje šare na torti. Dobra stvar je što po završetku jednostavno samo bacite foliju! Nema pranja!

Aluminijumska Folija
foto: Shutterstock

5. Zadržite toplotu svom sveže spremljenom peciva ili mesa. Zamotajte tek ispečene kiflice, hleb ili pile u salvetu, pa u aluminjumsku foliju. Folija će zadržati toplotu i svežinu, a salveta upijati vlagu od kondenzacije.

6. Sprečite curanje sladoleda iz korneta koji jedu vaša deca tako što ćete ga umotati u komad aluminijumske folije.

7. Očistite srebro pomoću folije tako što ćete je iskoristiti za molekularnu reakciju u kojoj folija deluje kao katalizator. Sve što treba da uradite jeste da ubacite komad folije u tiganj, sipate hladnu vodu i 2 kašičice sode bikarbone, pa ubacite srebro koje želite da očistite (nakit, escajg, svećnjake i sl...) i ostavite da stoji 2-3 minuta. Nakon toga isperite i osušite srebro.

8. Očistite zagorelo dno šerpe uz pomoć folije. Ako se zadesilo da u kući nemate metalni sunđer za ribanje neuspešnog ručka sa dna šerpe, jednostavno zgužvajte komad aluminjumske folije i upotrebite je za istu stvar!

9. Poboljšajte efikasnost radijatora. Ako želite da maksimalno iskoristite toplotu koju emituju vaši stari radijatori, zalepite komad deblje aluminujumske folije na komad kartona, tako da sjajna strana folije bude spolja, pa stavite karton između zida i radijatora. Naravno, strana sa folijom treba da bude okrenuta ka radijatoru. Ovako će se toplota ,,odbijati'' o površinu folije i vraćati u vaš dom, umesto da je ,,upiju'' zidovi.

10. Sakrijte pohabana mesta ogledala. Ove mrljice starinskim ogledalima mogu dati određeni retro šarm, ali su vrlo često smetnja. Taj problem možete rešiti tako što ćete komad aluminujmske folije zalepiti za zadnju stranu ogledala ,okrećući mu sjajnu stranu. Nemojte lepiti foliju selotejpom već probajte da je fiksirate koristeći ram.

Aluminijumska Folija, Folija
foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs