Nakupljanje plaka u arterijama je oboljenje poznato kao hiperholesterolemija. Ova bolest je u današnje vreme prilično česta.
Holesterolje neophodan našem organizmu i luči ga jetra. Holesterol u sebe unosimo i nekim namirnicama. Kada se holesterol sintetiše, igra značajnu ulogu u lučenju žučnih sokova, kardiovaskularnoj funkciji i još mnoštvu procesa koji su neophodni za naše zdravlje.
Problem je to što holesterol u velikim količinama može izazvati probleme. Kada se na zidovima arterija nataloži plak, povećava se rizik od mnogih srčanih oboljenja.
Da bismo sprečili zdravstvene komplikacije, treba znati i kako da ih prepoznamo. Potrebno je i da se informišemo o tome koje sve namirnice povećavaju nivo holesterola u organizmu.
Šta je loš holesterol (LDL)?
Loš holesterolje vrsta masnoća koja se nakuplja u arterijama i stvara plak. Ovo je jedan od glavnih faktora rizika za srčana oboljenja. Zbog načina na koji se ovaj holesterol formira, zove se i "tihi ubica".
Ako je nivo lošeg holesterola veći od 130 miligrama po decilitru krvi, smatra se da postoji hiperholesterolemija. Rizik od srčanih bolesti se još više povećava ako je nivo dobrog holesterola (HDL) niži od 35 mg/dL kod muškaraca, odnosno 40 mg/dL kod žena.
Simptomi povišenog holesterola
Klinički simptomi povišenog holesterola se razlikuju od pacijenta do pacijeta. Kada problem tek nastane, ne izaziva nikakve značajne simptome.
Kako se holesterolsve više povećava, mogu se javiti sledeći simptomi: osećaj težine ustomaku i loše varenje, zamor, opstipacija, neprijatan zadah iz usta, upala u ekstremitetima, vrtoglavica, glavobolja, zamagljen vid, bol u grudima...
Koje namirnice sadrže mnogo lošeg holesterola?
Postoji nekoliko faktora koji igraju značajnu ulogu u nakupljanju lošeg holesterola u arterijama. U većini slučajeva, hranakoju jedemo i količina hrane koju jedemo ima značajan uticaj na taloženje ovih masnoća.
Da bismo sprečili i lečili povišen holesterol, potrebno je izbaciti neke namirnice iz svakodnevne ishrane.
Punomasno mleko
Punomasno mleko i mlečni proizvodi od punomasnog mleka sadrže mnogo zasićenih masnoća. Zato je najbolje da ih izbacite iz ishrane ako imate povišen holesterol.
Najbolje je da ih zamenite proizvodima od obranog mleka. Tako ćete značajno smanjiti unos masnoća.
U masno mleko spadaju sledeći proizvodi: punomasno mleko, kondenzovano mleko,pavlaka, puter i margarin...
Sirevi
Nutritivni sastav sira, gde spada i količina holesterola, varira od jedne do druge vrste sira. U nekim vrstama siraholesterolagotovo i da nema. U drugim ga ima u velikim količinama.Sveži sirevi i namazi od sira obično sadrže dosta zasićenih masnoća i holesterola.
Crveno meso
Crveno meso je sastavni deo redovne ishrane većine ljudi. Jeste li znali da je crveno meso jedna od namirnica sa najvećom koncentracijom holesterola i zasićenih masti?
Dakle, pokušajte da ga smanjite. Takođe, uvek birajte komade mesa sa što manje masnoća.
Majonez
Majonezi mnogi drugi veštački prelivi za salate sadrže mnogo zasićenih masti, holesterola i kalorija.
Obično svi to lako previdimo. Potrudite se da izbegavate majonez kako biste smanjili rizik od stvaranja plaka na arterijama.
Peciva
Pecivasadrže mnogo šećera, zasićenih i hidrogenizovanih masnoća. Sve to pogoršava efekat lošeg holesterola u arterijama i podstiče stvaranje tvrdog plaka.
Da li redovno jedete ove namirnice? Čak i ako nemate problem sa holesterolom, veoma je važno da smanjiteove namirnice. Na taj način ćete najbolje sprečiti ovooboljenje.
Potrudite se da jedete višeomega-3 masnih kiselina, antioksidanasa i vlakana. Tako ćete podstaći razlaganje holesterola.
Kada se na zidovima arterijanataloži plak, povećava se rizik od mnogih srčanih oboljenja.
Kada se na zidovima arterijanataloži plak, povećava se rizik od mnogih srčanih oboljenja.