za dobro zdravlje i vitku liniju

STRUČNJACI ZA ISHRANU NAS SAVETUJU: Kako da se pravilno hranimo u zimskom periodu, a da se ne ugojimo

U toku dana jedan obrok treba da čini supa ili čorba

Lepi & Zdravi
Autor:
STRUČNJACI ZA ISHRANU NAS SAVETUJU: Kako da se pravilno hranimo u zimskom periodu, a da se ne ugojimo
Foto: Shutterstock

Da li sa ulaskom u zimu treba da promenimo ishranu? Ono što jeste sigurno je to da ne treba da odustanemo od principa koji čine pravilnu ishranu, a to su raznovrsnost, umerenost i pravilna raspoređenost obroka u toku dana. Ipak, zimski meseci mogu da predstavljaju izazov u pogledu ishrane. Naime, u ovom delu godine je hladno, dani su kraći i svi imamo osećaj smanjene energije. Zatim, manji je izbor svežih namirnica, obroci su kaloričniji i smanjenja je fizička aktivnost. Imamo i povećanu potrebu za hranom koja nam pruža osećaj zadovoljstva, a obično je s visokim sadržajem šećera.

gojaznost
foto: Shutterstock

Ovako se lako gomilaju kilogrami

Po povratku s posla i u kasnim večernjim časovima obično smo kod kuće uz televizor, kompjuter ili knjigu. Tada nam se najčešće javlja potreba za toplim zaslađenim napicima, kao što su kakao ili čokoladno mleko, za kolačima, čokoladom ili slanim grickalicama. Ako ih unosimo svakodnevno i u većim količinama uz smanjenu fizičku aktivnost, postepeno će doći do povećanja telesne mase.

šetnja, žena, park, hodanje
foto: Shutterstock

Ne zanemarujte fizičku aktivnost

Hladno vreme ne treba da nas spreči da šetamo ili da se bavimo umerenom fizičkom aktivnošću. U večernjim časovima umesto slatkiša i slatkih napitaka možemo popiti čaj, pojesti omlet s paprikom, spanaćem, paradajzom, grickati na štapiće isečenu šargarepu, papriku i krastavac. Povrće koje možemo da kupimo u zimskom periodu možemo grilovati ili napraviti salatu i uz crni hleb imaćemo zdravu večeru. Tu su i nezaobilazne ovsene, ražane, speltine pahuljice, kaša od polbe, ovseni griz, proso, koje uz dodatak badema, voća, cimeta mogu da bude ukusan obrok.

supa, jesti supu
foto: Shutterstock

Pojačajte unos voća i povrća

Da bismo očuvali imuni sistem, neophodan je unos voća i povrća koji su bogati antioksidansima. U zimskoj sezoni dostupne su nam jabuke, mandarine, karfiol, brokoli, šargarepa... U toku dana jedan obrok treba da čini supa ili čorba koja može da sadrži meso i povrće kao što su sočivo, pasulj, celer, šargarepa, krompir.

Mandarina
foto: Shutterstock

Ne treba da zaboravimo na zelenu i kupus salatu i salatu od celera, cvekle, šargarepe, koje nam, takođe, pomažu u očuvanju imuniteta i zdravlja. Prilagođavanjem ishrane zahtevima zimskog perioda možemo da sprečimo dobijanje u telesnoj masi i očuvamo zdravlje.

Vodite računa

Dobijanje dva-tri kilograma u toku zimskih meseci samo po sebi ne mora da predstavlja problem, ali ako je to slučaj svake godine, za deset godina imaćemo i do 20 kilograma više.

Pitajte za savet

Saveti u vezi s pravilnom ishranom mogu se dobiti u Savetovalištu za ishranu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Kontakt telefoni su: 060/7171-539 011/2062-777

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs