Mora da se štedi

Evo zašto je najzdravija hrana upravo ona spremljena kod kuće

S kuvanom hranom nema greške. Najbolja je, najzdravija, a i najjeftinija

Lifestyle
Autor:
Evo zašto je najzdravija hrana upravo ona spremljena kod kuće
Foto: Shutterstock

Da smo živi i zdravi, reči su uz koje se uvek nazdravljalo, ali danas to činimo s posebnom željom jer smo shvatili da nam od zdravlja ništa drugo nije preče.

Nažalost, ponekad nam cene proizvoda ne dozvoljavaju da jedemo baš sve ono što bismo hteli, pa je rečenica: "Bože, kako je sve poskupelo!", ono što svakodnevno izgovaramo.

Živimo od sniženja (da ne kažemo "poniženja") i kad kupujemo namirnice, prvo gledamo red gde stoji cena, pa tek onda proizvod. I onda, kada znamo da nam od ishrane zavisi imunitet, pitanje svih pitanja je kako da sačuvamo zdravlje jer - porodica mora biti zdrava, zar ne?

kuvanje, przenje, kuvarica
foto: Shutterstock

Dobra domaćica je prava sreća za kuću

Za većinu porodica na kugli zemaljskoj, pa i u našoj lepoj Srbiji, od vitalnog značaja je to da se vodi zdrav način života. Pošto računi ne mogu da se izbegnu, ko nema olakšice, ima smanjen budžet. A život mnogima nije lak: nekima su penzije male, neki nemaju velike plate, mnogi su u kreditima, a svakodnevni život podrazumeva kupovinu stvari koje ne mogu da se zaobiđu poput lekova i raznih potrepština za decu... Kako onda sve postići sa smanjenom kupovnom moći? Pa zna se - uz ekonomičnost! Jer ko u kući ima veštu domaćicu koja od "ničeg napravi nešto", pravi je srećnik.

Nemojte bespotrebno da bacate pare

Da bismo imali dovoljno novca za kvalitetnu i raznovrsnu ishranu, mora da se prištedi. To svakako isključuje odlazak u restorane, svakodnevno ispijanje kafe po kafićima i sve popularnije naručivanje gotove hrane na kućnu adresu. Ovako nešto sebi mogu da priušte oni koji imaju dovoljno novca. A većina nas, nažalost, nije u toj grupi... Zato zapamtite, sve što vam neko drugi spremi - nije jeftino!

Povrće
foto: Shutterstock

Držite se jela na kašiku

Najbolje ćete proći ako se držite svoje kuhinje i domaćih recepata jer s kuvanim jelima, onima koja se jedu kašikom, nema greške. Nutricionisti kod kojih se odlazi da bi se smršalo uvek naglašavaju značaj obilja povrća u ishrani. Iskoristite to da s manjom količinom mesa (ne mora se jesti svaki dan) i više povrća skuvate običnu domaću kuvanu hranu po starim receptima koja je em zdrava, em nas čini sitima. Postanite majstor za pasulj, kuvanu boraniju, kupus, grašak, paprikaš, supe i razne klin-čorbe u kojima ima svakojakog povrća i zeleniša. Nakuvajte veliku količinu da bi ove hrane, koja brzo prolazi kroz organizam, bilo bar za dva dana.

Povrće
foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs