Na to što su zdrave i niskokalorične dodajte i činjenicu da su tikvice izuzetno jeftina namirnica i kao takva idealna za pripremu ručka.
Stoga vam donosimo 3 recepta ako želite da jedete kvalitetno, ali i da smršate:
Čorbica od tikvica
Potrebno je:
- 3 tikvice
- 3 krompira
- 1 šargarepa
- 1 paškanat
- 1 glavica crnog luka
- so i biber, mirođija, voda
Priprema: Povrće očistite i iseckajte na sitno. Na malo ulja prodinstajte luk i rendanu šargarepu. Dodajte tikvice i krompir, pa nalijte vodu da ogrezne.
Pustite da vri oko pola sata, a onda začinite sa mirođijom i ostalim začinima po želji.
Rižoto od tikvica
Potrebno je:
- 2 tikvice
- 3 čena belog luka
- 1 glavica crnog luka
- pirinač
- svež peršun
- so i biber, kurkuma
Priprema: Prodinstajte luk pa mu dodajte tikvice. Kada sve omekša dodajte opran i oceđen pirinač. Preko stavite začine i promešajte. Kada pirinač upije svu tečnost dodajte mu još vode da ogrezne. Nakon 15 minuta ponovite postupak. Pred sam kraj dodajte sitno seckan beli luk i peršun. Sve izmešajte i ostavite da se "odmori" pre posluživanja.
Mafini od tikvica
Potrebno je:
- Rendane 2 tikvice
- sveža mirođija
- kukuruzno brašno
- so i biber
- prašak za pecivo
- kisela voda
- ulje
Priprema: Tikvice izrendajte, posolite pa ocedite od viška vode. Zatim im dodajte so i biber, seckanu mirođiju i ulje. Dodajte i kiselu vodu i brašno i prašak za pecivo. Sve izmešajte i stavite u kalupe pa pecite na 200 stepeni Celzijusa oko 20 minuta.