14 recepata za Gospojinski post: Od sarme, preko kiflica, do punjenih paprika, posna verzija jela, ukusnija od mrsne

Sutra počinje Gospojinski post, a mi vam donosimo recepte za 14 ukusnih jela kako ne biste morali da razmišljate šta da pravite

Recepti
11:43h Autor:
14 recepata za Gospojinski post: Od sarme, preko kiflica, do punjenih paprika, posna verzija jela, ukusnija od mrsne
Foto: Shutterstock

Gospojinski post, koji kreće od 14. avgusta, prilika je da se vernici posvete duhovnom i telesnom očišćenju, a ujedno i da se posvete pripremi ukusnih i kreativnih posnih jela.

Donosimo vam 14 recepata za ručak za svaki dan posta koji su idealni za ovu sezonu, a svaki od njih je jednostavan za pripremu i prilagođen za svaki dan posta.

1. Posna sarma

Sarma je jedno od najomiljenijih domaćih jela, a u posnoj varijanti je jednako ukusna i bogata. Ova sarma se priprema sa pirinčem i povrćem, a zahvaljujući začinima, zadržava sve karakteristike koje je čine tako omiljenom.

Sastojci:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 200 g pirinča
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 koren peršuna
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašičica aleve paprike
  • So i biber po ukusu
Posna Sarma
foto: Bakina kuhinja

Priprema:

Kupusove listove pripremite za motanje, odsecite deblje delove.

Na ulju propržite sitno seckani crni luk, narendanu šargarepu i koren peršuna, dodajte pirinač i alevu papriku, začinite po ukusu.

Na svaki list kupusa stavite po kašiku fila, urolajte i redajte sarmice u šerpu.

Prelijte vodom da ogreznu, poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko 2 sata.

Sarma je najlepša kada odstoji, pa je možete spremiti dan ranije.

Ovi recepti će vam pomoći da tokom posta uživate u raznovrsnim i ukusnim jelima, a da pritom ispoštujete pravila posta. Svako od ovih jela je jednostavno za pripremu, a rezultat će vas sigurno oduševiti.

2. Posne kiflice

Mekane, lagane i jednostavne za pripremu, ove posne kiflice su savršen izbor za doručak, užinu ili večeru. Iako su posne, ove kiflice su toliko ukusne da će se dopasti svima, bez obzira na to da li poste ili ne.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 250 ml mlake vode
  • 50 ml ulja
  • Fil po želji (džem, posni sir, ili prazne)
Pamuk kiflice, kiflice
foto: PrintscreenJutjub/Uradi Sama- Ideje za kreativce

Priprema:

U mlakoj vodi rastvorite kvasac sa šećerom i ostavite da nadođe.

Pomešajte brašno i so, dodajte nadošli kvasac i ulje, te zamesite glatko testo.

Ostavite testo da naraste na toplom mestu oko 1 sat.

Nakon što testo naraste, razvucite ga i oblikujte kiflice.

Pecite kiflice u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta, dok ne porumene.

3. Posni prazni kroasani

Ako volite lisnato testo, ovi posni kroasani su idealan izbor za vas. Savršeni su za doručak, užinu ili čak kao deo svečane trpeze. Ovi kroasani su bogati i puni ukusa, iako ne sadrže mlečne proizvode ili jaja.

Sastojci:

  • 500 g lisnatog testa (posnog)
  • 50 ml biljnog mleka za premazivanje
Kroasan, Kroasani
foto: Shutterstock

Priprema:

Lisnato testo razvucite na radnoj površini i isecite na trouglove.

Svaki trougao urolajte od širine ka vrhu kako biste dobili oblik kroasana.

Kroasane poređajte na pleh obložen papirom za pečenje, premažite biljnim mlekom.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta dok ne dobiju zlatno-žutu boju.

4. Posna proja sa mladim lukom

Ovo je jednostavno, a ukusno jelo koje se brzo priprema i može se poslužiti kao predjelo ili kao deo glavnog obroka. Mladi luk daje proji svežinu i specifičan ukus, što je čini odličnim izborom tokom posta.

Sastojci:

  • 200 g kukuruznog brašna
  • 100 g pšeničnog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 mlada luka, sitno naseckana
  • 100 ml ulja
  • 250 ml gazirane vode
  • So po ukusu
Proja
foto: Shutterstock

Priprema:

Pomešajte kukuruzno i pšenično brašno, prašak za pecivo i so.

Dodajte ulje, gaziranu vodu i sitno seckani mladi luk, te sve dobro izmešajte.

Smesu prelijte u nauljeni pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 25-30 minuta dok proja ne dobije zlatno-žutu boju.

5. Paprike punjene prosom

Suve paprike punjene prosom su ukusno i zdravo jelo koje je idealno za posne dane. Proso je žitarica bogata hranljivim materijama i odlična alternativa mesu, a suve paprike daju posebnu aromu ovom jelu.

Sastojci:

  • 10 suvih paprika
  • 200 g prosa
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 kašike ulja
  • So i biber po ukusu
  • Peršun za dekoraciju
Punjene Paprike
foto: Bakina kuhinja

Priprema:

Suve paprike potopite u toplu vodu da omekšaju.

Proso skuvajte prema uputstvu sa pakovanja.

Na ulju propržite sitno seckani crni luk, dodajte skuvani proso, so i biber, pa sve dobro izmešajte.

Ovom smesom napunite paprike, poređajte ih u šerpu, prelijte vodom da ogreznu i kuvajte na laganoj vatri oko 30 minuta.

Gotove paprike pospite seckanim peršunom pre serviranja.

6. Posna spanać torta

Ova kremasta i sočna torta od spanaća je pravo otkriće za ljubitelje slanih jela. Spanać, koji je bogat vitaminima i mineralima, kombinuje se sa orašastim plodovima, biljnim sirom i začinima, stvarajući jedinstvenu harmoniju ukusa. Ova torta nije samo ukusna već i dekorativna, što je čini savršenim izborom za svečane trpeze tokom posta.

Slana torta, Spanać, Predjelo
foto: Profimedia

Sastojci:

  • 500 g svežeg spanaća
  • 200 g biljnog sira
  • 100 g mlevenih oraha
  • 2 kašike brašna od heljde
  • 1 kašičica soli
  • Biber po ukusu
  • 2 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Spanać operite, obarite i sitno naseckajte.

U većoj posudi pomešajte spanać, biljni sir, mlevene orahe, brašno, so i biber.

Smesu prebacite u nauljenu tepsiju i pecite na 180°C oko 30 minuta, dok torta ne porumeni.

Ostavite da se prohladi pre serviranja.

7. Fileti oslića u sosu od povrća

Sastojci:

  • 400 g fileta oslića
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 šargarepe
  • 1 koren peršuna
  • 1 crni luk
  • 1 koren celera
  • 2 paradajza
  • 1-2 feferone
  • 1 paprika
  • So, biber
  • Peršunov list
  • Supa od povrća
Oslić, Riba
foto: Profimedia

Priprema:

Na ulju propržite sitno seckani luk. Dodajte iseckano povrće, feferone i zalijte sa malo supe od povrća, tako da povrće bude pokriveno. Posolite i kuvajte dok povrće ne omekša. Zatim dodajte filete oslića i nastavite da kuvate još oko 15 minuta na laganoj vatri. Dodajte biber i začinite po ukusu. Ako je sos pregust, dodajte još malo supe. Kada je jelo gotovo, pospite ga seckanim peršunovim listom i poslužite uz krompir pire ili testeninu.

8. Suve paprike punjene pasuljem

Potrebno je:

  • 1/2 kg pasulja
  • 4 glavice crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 2 lovorova lista
  • 10 suvih paprika za punjenje
  • So, biber u zrnu i mleveni
  • Suvi biljni začin
  • Ulje
  • 3 kašike brašna
  • Mlevena crvena paprika
Punjene paprike
foto: Printscreen/youtube

Priprema:

Stavite pasulj u šerpu da provri i prvu vodu prospite. Zatim nalijte pasulj svežom vodom, dodajte isečenu šargarepu, jedan crni luk, biber u zrnu i malo mlevenog bibera, i kuvajte dok se pasulj ne skuva. U posebnu šerpu sipajte ulje i izdinstajte preostale tri glavice crnog luka sa malo mlevenog bibera. Kada luk dobije staklast izgled, dodajte brašno i mlevenu crvenu papriku, a zatim postepeno dodajte skuvani pasulj uz stalno mešanje. Vodite računa da smesa ne bude suviše redak. Posolite i začinite po ukusu. U vatrostalnu činiju na dno sipajte malo pasulja, zatim punite suve paprike i ređajte ih na pasulj u činiji. Kada se završi punjenje, ostatak pasulja prelijte preko paprika. Stavite u rernu na 220°C da se krčka oko 25 minuta.

9. Posna musaka

Potrebno je:

  • 1 glavica crnog luka
  • 4 paprike
  • 1 šolja pirinča
  • 3 veća krompira
  • 1 šolja paradajz soka
  • Suvi biljni začin
  • So, biber
  • 1 kašika brašna
  • 1/2 kašike mlevene crvene paprike
  • Ulje
Posna musaka, Turska posna musaka
foto: Printscreen Youtube - Телевизија Храм

Priprema:

Krompir očistite i isecite na tanke kolutove. Luk iseckajte i prodinstajte na malo ulja i vode. Dodajte papriku iseckanu na kockice i nastavite dinstanje. Dinstajte još 15 minuta, pa dodajte šolju pirinča, šolju vode i paradajz sok. Dodajte začine. Smanjite vatru i ostavite da se pirinač skuva. Ako sva voda ispari, dodajte još pola šolje i sve izmešajte da dobijete ređi đuveč. Nauljite tepsiju, pa poslažite gusto jedan red krompira.

Istresite smesu od pirinča preko krompira, a zatim poslažite još jedan red krompira. Razmutite kašiku brašna i pola kašike mlevene crvene paprike u decilitar vode i time prelijte musaku. Pecite u rerni na 225°C 30-45 minuta, dok se ne uhvati lepa korica. Poslužite posnu musaku toplu.

10. Krompir salata sa belom ribom

Potrebno je:

  • 250 g fileta bele ribe
  • 5 krompira
  • 4 kisela krastavčića
  • Nekoliko zelenih maslina
  • 1 glavica crnog luka
  • Nekoliko zrna mariniranog kapra
  • 1 limun
  • Peršun
  • So
  • Maslinovo ulje

Priprema:

Ribu malo pouljite, uvijte u aluminijumsku foliju i ispecite u rerni. Pečenu ribu isecite na parčiće ili iskidajte. Krompir ogulite, skuvajte i ostavite da se ohladi. Crni luk iseckajte na rebarca, a masline možete iseckati ili ostaviti cele. Kisele krastavčiće sitno iseckajte. Krompir isecite na kocke i stavite u činiju. Dodajte ribu i sve ostale sastojke, posolite i izmešajte. Potom dodajte sok od limuna i prelijte sa malo maslinovog ulja. Odozgo pospite sveže iseckanim peršunovim lišćem.

11. Pita sa Kupusom

Sastojci:

  • 1 kg tankih kora
  • 1 kg slatkog kupusa
  • 125 g pirinča
  • 4 glavice crnog luka
  • Ulje
  • So
  • Biber
Pita sa kupusom
foto: Bakina kuhinja

Priprema:

Sitno isecite slatki kupus i posolite ga.

Na zagrejanom ulju propržite sitno seckani crni luk, pa dodajte oceđen kupus.

Dinstajte kupus dok ne dobije svetložutu boju, zatim skinite sa vatre, začinite po ukusu, i ostavite da se ohladi.

Kada se kupus ohladi, umešajte obareni pirinač.

Podmažite pleh uljem i ređajte kore i nadev naizmenično.

Složenu pitu poprskajte vrelim uljem i pecite u dobro zagrejanoj rerni dok ne porumeni.

12. Posne baklava rolnice sa orasima i grizom

Sastojci:

  • Kore za pitu - 14 komada
  • Orasi - 300 g
  • Šećer u prahu - 4 kašike
  • Vanilin šećer - 2 kesice
  • Pšenični griz - 4 kašike
  • Ulje - 100 ml
  • Voda - 100 ml

Za premazivanje:

  • Posni margarin - 150 g
  • Ulje - 3 kašike
  • Za sirup:
  • Voda - 500 ml
  • Šećer - 350 g
  • Limun - 1 komad
baklava rolnice
foto: Shutterstock

Priprema:

U činiji pomešajte mlevene orahe, šećer u prahu, vanilin šećer i griz. Zatim dodajte ulje i mlaku vodu, te sve dobro izmešajte.

Margarin iseckajte, otopite u šerpi, ostavite da se ohladi, pa dodajte ulje i izmešajte.

Uz svaki list kore nanesite mešavinu margarina i ulja. Niz jedan kraj rasporedite 2 kašike nadeva od oraha i lagano urolajte.

Ponovite postupak sa preostalim korama i nadevom, tako da dobijete 7 tanjih rolata.

Pleh premazan mešavinom margarina i ulja poređajte rolate, isecite ih na rolnice i premazujte istom mešavinom.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta, dok rolnice ne porumene.

Gotove rolnice izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade.

Za sirup:

U šerpicu ulijte vodu, dodajte šećer i limun isečen na kolutove. Kuvajte na vatri oko 25 minuta dok sirup ne postane gust i lepljiv.

Ohlađene rolnice prelijte vrelim sirupom i ostavite ih da dobro upiju sirup, najbolje preko noći.

Servirajte rolnice i poslužite ih hladne.

13. Pohovani oslić u pivu

Sastojci:

  • Krupniji fileti oslića
  • 1 čaša brašna
  • 1 kašičica vegete
  • 2 kašičice aleve paprike
  • 1/2 flaše piva
  • Brašno za valjanje
  • Prezle
  • Ulje za prženje
Šaran
foto: preentscreen/Youtube

Priprema:

Pripremite filete oslića, ili koristite gotove filete.

Za orli sos pomešajte brašno, vegetu, alevu papriku i pivo dok ne dobijete penastu smesu.

Filete oslića prvo uvaljajte u brašno, zatim u orli sos, pa u prezle.

Pržite filete u dubokom ulju dok ne dobiju zlatno-žutu boju.

Ovako pripremljena riba je ukusna i može se poslužiti i vruća i hladna.

14. Pijani šaran

Sastojci:

  • 1 Šaran (1,5 kg – 2,5 kg)
  • Ceđeni sok limuna
  • Limun
  • 1 veza peršuna
  • 2 dl ulja
  • 2 glavice belog luka
  • 3 dl belog suvog vina
  • Biljni začin
  • So

Priprema

Beli luk i peršun iseckati što sitnije, pomešati sa malo ulja, sokom od limuna i biljnim začinom.

Oštrim nožem zarezati šarana sa obe strane (ne praviti velike razmake između rezova), usoliti ga i u zareze kao i trbušnu duplju utrljati smesu od belog luka i začina.

Dobro nauljiti pleh, staviti sa ribom u već vruću rernu i peći 10-15 minuta na 200 C. Čim počne da se peče, zapravo kad dobro „zacvrči“ ribu preliti sa 1 dl belog vina, a posle nekoliko minuta i masnoćom u kojoj se peče.

Smanjiti temperaturu na 180 C i zavisno od veličine, ribu peći nekih 50 – 60 minuta ali nikako duže.

Pijani šaran
foto: Shutterstock

Čim masnoća oko ribe izgubi belkastu boju, šarana preliti sa još jednim decilitrom vina. Nadalje dok se peče kašikom češće ponavljati prelivanje masnoćom.

Pri kraju pečenja šaran se prelije sa preostalim decilitrom vina tako da na kraju masnoća ne bude bistra.

Ja šarana serviram na veći oval i obavezno dekorišem kolutovima limuna i marinadom od peršuna, belog luka, maslinovog ulja i balzamika. Ako se još spontano dogodi i fotosešn prisutnih, što nije retkost, mome zadovoljstvu nema kraja.

Prilog

Nećete pogrešiti ako sa šaranom poslužite u rerni pečen roze krompir ili pirinač preliven masnoćom pijanog šarana. Ja se ipak češće odlučujem za kombinaciju kuvanog belog krompira, sa dosta blanširane blitve, belog luka i maslinovog ulja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs