Seljačka papazjanija je tradicionalno jelo koje spaja bogate ukuse svežih namirnica i jednostavnost pripreme. Ovo zdravo i ukusno jelo često se pripremalo u domaćinstvima tokom hladnijih dana, donoseći toplotu i bogatstvo ukusa za celu porodicu.
Njena priprema zahteva vreme, ali rezultat je vredan svakog minuta - ukusna kombinacija sočnog mesa, povrća i začina koja će oduševiti svakog gosta za stolom.
Evo kompletnog recepta za ovo klasično jelo:
- 500 g junetine
- 4 šargarepe
- 2 paprike
- 2 paradajza
- 4 glavice crnog luka
- 4 krompira
- 2 čena belog luka
- 2 kašike masti
- Malo sirćeta
- So, biber, začinska paprika
Priprema:
Junetinu isecite na kocke, šargarepu očistite i naseckajte na kolutove, dok krompir oljuštite i isecite na kriške.
U dublju šerpu dodajte rastopljenu mast, pa propržite iseckano meso. Dodajte šargarepu, papriku nasečenu na kocke, krompir, nasečen paradajz, seckani crni i beli luk.
Sve zalijte vodom tako da pokrije sastojke. Dodajte malo sirćeta za dodatnu aromu.
Kuvajte na tihoj vatri oko tri sata, povremeno mešajući.
Pred kraj posolite, pobiberite i umešajte začinsku papriku.
Poslužite toplo, uz svež hleb ili domaće pogače. Uživajte u ovom bogatom i tradicionalnom specijalitetu!