Vojvođanski recepti za vikend ručak: Zbog ovog se deca svake nedelje vraćaju kod roditelja u kuću da uživaju natenane

Dom uvek miriše na lepo skuvanu hranu, a to najbolje znaju domaćini iz Vojvodine koji se s posebnom pažnjom posvećuju pripremi nedeljnog ručka

Recepti
Vojvođanski recepti za vikend ručak: Zbog ovog se deca svake nedelje vraćaju kod roditelja u kuću da uživaju natenane
Vojvođanski recepti za vikend ručak, Foto: Shutterstock

Probudiš se ujutru, a na stolu te čekaju prženice- spremila ti majka. Skuvaš kafu i uživaš dok ona počinje sa pripremom ručka.

  • A za ručak - sve po redu:

Rinflajš u sosu od paradajza

U svakoj domaćinskoj kući se zna da ručak nije ručak dok na stolu ne zamiriše sveža goveđa ili pileća supa.

Reč rinflajš potiče od nemačke reči “Rindfleisch” što znači goveđe meso. Glavna zvezda rinflajša je nekada bila junetina, vremenom se recept menjao, pa se sada podrazumeva i piletina, pačetina, morka itd. Rinflajš podrazumeva i povrće iz supe: krompir, šargarepu… Može biti glavno jelo ili uvertira uz neko od glavnih jela.

Sos od paradajza

Sastojci:

  • 1 kašika masti
  • 2 kašike brašna
  • sok od paradajza
  • 1 kašičica šećera
  • so

Postupak: Istopiti mast, dodati brašno i mešati dok ne porumeni. Skinuti sa šporeta i dodati sok od paradajza, izmešati i dodati 2dl supe. Mešati da se ne naprave grudvice. Po ukusu dodati so i šećer. Na laganoj vatri kuvati 10- tak minuta.

Supa, supa od kostiju
foto: Profimedia

Posle majka iznese krompir paprikaš koji se sprema bez mesa, ali zato fantastično greje dušu:

Sastojci:

  • 1kg krompira
  • 2 glavice crnog luka
  • suve začinske paprike, brašno, so, biber, peršun, ulje, lovorov list

Priprema: Luk iseckati i staviti na malo ulja da se prži, malo posolite. Kada je skoro gotov dodajte kašiku brašna i začinsku papriku. Nalijte vodom i dodajte krompir isečen na komade. Kada je krompir gotov na kraju ga začinite i pospite seckanim peršunom, biberom po ukusu. Uz paprikaš poslužite salatu po želji.

Krompir paprikaš, Paprikaš
foto: Shutterstock

Ali ono što se čeka sa posebnom radošću, ono što tera vodu na usta je desert. Neki vole štrudlu sa makom, ali najbolje su gomboce ili knedle sa šljivnama.

Potrebno je:

  • 700gr krompira
  • 1dl mleka
  • 50gr margarina
  • 1 kašičica soli
  • 500gr brašna
  • 2 jaja
  • 100gr prezli
  • 200gr šećera

Priprema: Skuvati krompir kao za pire. Ispasirati sa mlekom, dodati margarin, so, brašno, jaja i sve zamesiti. Od zamešenog testa praviti male krugove i u sredinu staviti šljivu. U međuvremenu prokuvati 3dl vode. U ključalu vodu spuštati knedle. Na malo ulja propržiti prezle i dodati šećer. Gotove knedle uvaljati u prezle i slagati u posudu.

A koji je vama omiljeni ručak?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs