Italijanska jela nisu komplikovana. Oni s minimum napora dobiju savršeno ukusno jelo koje prija baš svima, a sprema se lako i brzo.
Ovo su naši predlozi za 5 savršenih italijanskih jela od ponedeljka kod petka koje možete praviti i kada dođete sa posla.
Ponedeljak - Rižoto
Sastojci:
- 300 grama opranog belog pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- malo ulja
- 1 rendana šargarepa
- 1 rendana tikvica
- 250 grama belog pilećeg mesa
- so i biber, svež peršun
- 250 ml pavlake za kuvanje
- kačkavalj
Priprema: U tiganju predinstajte na malo ulja crni luk. Dodajte izrendanu šargarepu i tikvicu pa dinstajte. Dodajte na kocke sečenu tikvicu pa i nju predinstajte, a potom dodajte i opran pirinač. Nakon toga sve promešajte i taman kada pirinač počne da se lepi za dno tiganja, dodajte malo vode (200 ml). Poklopite i ostavite da se sve dinsta 5 minuta. Zatim dodajte pavlaku za kuvanje i sitno seckan beli luk, so i biber, kao i sitno seckan svež peršun. Nakon 5 minuta vaše jelo je gotovo.
Ukupno za pripremu 20 minuta.
Utorak - lazanje
Lazanje možete da pripremite i u ponedeljak veče, a ispečete ih u utorak kada dođete s posla.
Potrebno je:
- 450 grama mlevenog junećeg mesa
- 200 ml paradajz soka
- so i biber, origano
- ulje
- rendana šargarepa
- 1 glavica luka
- 1 čen belog luka
za beli sos:
- 1 l mleka
- 200 grama maslaca
- malo brašna
- so
- 300 grama kačkavalja
- kore za lazanje
Priprema: prvo napravite bešamel sos tako što ćete zagrejati maslac i dodati par kašika brašna. Dok neprestano mešate, dodajte pomalo mleka. Kada se sve ukuva sklonite s ringle.
Crveni sos pravite tako što ćete na ulju prodinstati luk i rendanu šargarepu, dodati meso i izačine i sve dinstati oko 10 minuta. Nakon toga nalijte paradajz sok i ostavite da provri. Posle sve isključite i ostavite sa strane da se malo prohladi.
U vatrostalnu činiju slažite lazanje tako što ćete na dno staviti koru, pa crveni sos, pa beli sos pa malo rendanog kačkavalja. Sve tako dok ne potrošite sve kore i sav materijal. Završite sa belim sosom na kraju i sa kačkavaljem. Ostavite u frižideru preko noći, a sutradan pecite lazanje na 200 stepeni Celzijusa oko pola sata.
Sreda - Pica
Potrebno je:
- Kore za picu
- Malo paradajz soka, origano i maslinovo ulje
- Kačkavalj
- Pršuta
- pečurke - nadev po volji.
Priprema: Na kore za picu namažite mešavinu paradajz soka, maslinovog ulja i origana, a preko stavite nadev po volji. Da bi pica bila ukusnija možete da napravite kore sami, a recept pročitajte ovde.
Četvrtak - Špagete karbonara
Prednost ovog jela je brza priprema, a nema osobe koja ne voli špagete karbonara.
Potrebno je:
- Pakovanje špageta
- 150 grama slanine
- 3 jaja
- čen belog luka
- 80 grama parmezana
- maslinovo ulje
- so i biber
Priprema: Špagete skuvajte i ostavite sa strane. U tiganju na ulju prodinstajte kratko slaninu i beli luk, pa dodajte špagete i nakon par minuta stavite ulupana jaja, so i biber. Odmah sklonite sa ringle i dok je sve vruće samo mešajte. Nakon toga narendajte parmezan i servirajte.
Petak - Fritata
Potrebno je:
- 8 jaja
- 1 praziluk
- 100 g svežeg spanaća
- 100 g zelene tikvice
- 200 g šampinjona
- 100 g slanine
- 200 g kačkavalja
- 40 g rendanog parmezana
- so i biber po ukusu
- 1/2 kašičice suvog bosiljka
- 1/2 kašičice origana
- 30 g maslaca
- 30 ml maslinovog ulja
Priprema: Praziluk prodinstajte i dodajte mu seckane tikvice, a potom i slaninu i šampinjone. Kada se sve malo uprži dodati spanać i nakon 2 minuta umućena jaja sa maslacem i začinima. Peći 5 minuta najviše i poslužiti toplo.