Novak Đoković je u dvadesetim osetio da ne može da izdrži kraj dugotrajnih teniskih mečeva, da brzo gubi snagu i ne oseća se dobro. Kada je uradio niz zdravstvenih testova, otkriveno je da je alergičan na gluten zbog čega je on iz ishrane izbacio brašno i sve proizvode od glutena, kao i šećer i mlečne proizvode.
Vremenom je Đoković osluškivao svoje telo, te je osmislio specijalan način ishrane koji ga je odveo u sam vrh sporta, te mu omogućio da igra protiv duplo mlađih kolega.
Đoković poslednjih godina ne jede ništa što dolazi od životinja, a to uključuje izostanak i jaja, mleka, sira i mesa.
Evo šta jede Novak Đoković:
Kada se probudi popije čašu mlake vode sa limunom.
Zatim pojede zeleni smuti od spanaća, banane, čia semenki, saplemenata, algi...
Zbog načina treniranja i putovanja, ne može da jede uvek u isto vreme, ali se trudi da to budu obroci koji su laki za stomak, koji se brzo vare i ne opterećuju ga. Zato stalno jede pomalo banana, jabuka, urmi, i onog voća koje daje snagu.
Za ručak jede jela sa kinoom, crnim pirinčem ili slatkim krompirom.