TRIK NUTRICIONISTE ZA KAŠU KOJA ČISTI DEBELO CREVO: Sve što vam je potrebno je 1 jeftin sastojak

Godinama sam muku mučila sa sporim metabolizmom, a onda sam čula za jedan trik i preporodila se

Fitnes & Nutricija
Autor:
TRIK NUTRICIONISTE ZA KAŠU KOJA ČISTI DEBELO CREVO: Sve što vam je potrebno je 1 jeftin sastojak
Foto: Shutterstock

Spor metabolizam, problem sa varenjem hrane i neredovan odlazak u toalet je nešto što me godinama mučilo. Trik koji mi je pomogao u roku od par meseci je toliko jednostavan, pristupačan i ukusan, da morate da čujete za to.

Naime, suprug je od nutricioniste dobio savet da umesto večere svako veče pojede lan koji će prethodno potopiti u malo vode.

Pošto to nije bilo ništa komplikovano, ni zahtevno, odlučila sam da isprobam i to, mada nisam imala velika očekivanja.

Postupak: Kašičicu lana (celo zrno) potopiti u malo vode. Uveče pojesti lan i popiti vodu u kojoj je stajao. Poenata je da svako zrno lana skrckate zubima.

Promene su bile vidljive već nakon treće večeri. Ujutru bih bez problema išla u toalet, a pri tome sam se osećala fenomenalno.

Lan, Jogurt, Kefir, Semenke
foto: Shutterstock

Šta sve sadrži seme lana?

Vlakna, omega 3 masne kiseline, vitamin E, vitamin D, magnezijum, selen i cink su značajne komponente lanenog semena, ali su za njegovu delotvornost najbitniji lignini kao njegovi glavni sastojci.

Lignini predstavljaju fitoestrogene koji imaju antioksidansna svojstva i pokazuju dobre efekte u lečenju hormonski zavisnih tumora.

Vlakna u sastav lanenog semena ulaze kao rastvorljiva i nerastvorljiva, blagotvorna su za probavu, zdravlje creva, održavanje idealne telesne težine i regulaciju holesterola.

Omega 3 masne kiseline su takođe jako bitne komponente lanenog semena jer sprečavaju bolesti srca i krvnih sudova.

Redovno konzumiranje lanenog semena je pogodno kod osoba koje se bave sportskim aktivnostima jer se njegovim konzumiranjem smanjuje upala mišića. Zahvaljujući pozitivnom dejstvu vlakana na digestivni trakt, laneno seme reguliše crevnu floru koju ujedno i obnavlja, eliminišući toksine iz organizma i poboljšavajući probavu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs