7 DANA SAM BILA NA AUTOFAGIJI KAKO BIH SMRŠALA: Evo kako je to izgledalo i šta mi se desilo nakon šestog dana gladovanja

Odlučila sam da se hranim prema pravilima autofagije i prvih 7 dana ovako je to izgledalo

Lepi & Zdravi
13:48h Autor:
7 DANA SAM BILA NA AUTOFAGIJI KAKO BIH SMRŠALA: Evo kako je to izgledalo i šta mi se desilo nakon šestog dana gladovanja
Foto: Shutterstock

Toliko toga pozitivnog sam slušala o autofagiji da sam odlučila da je isprobam i ja. Cilj mi je bio, naravno - mršavljenje. Evo kako sam prošla tokom prvih 7 dana autofagije:

1. dan: Ovo uopšte nije teško! Nikad nisam imala naviku ranog doručka, bez problema mogu bez hrane do ručka, zbog čega mi nije problem da prvi obrok pomerim do oko 10 sati. Tako sam nekako otprilike i zamislila svoju nedelju. Doručak oko 10, međuobrok 12, ručak oko 14, ponovno međuobrok oko 16 i večera pre 18. Prvi dan je prošao glatko, ni u jednom trenutku nisam bila gladna, čak ni uveče - iako sam u raspored ugurala i kasniji trening nakon kog nisam večerala. Nisam se preterano fokusirala na konzumaciju hrane niti na činjenicu da sam ičime ograničena, ovaj mi je dan prošao glatko i jednostavno. Preživela 1/7!

Vežbanje, Stepenice, Trčanje
foto: Shutterstock

2. dan: Krče mi creva... Danas sam zbog jako zaposlenog jutra preskočila onaj planirani obrok u 10. Nakon toga sam se redovno držala svog plana obroka i poslednji sam pojela u 18 sati. Već oko 20 sati osetila sam glad koju sam hrabro ignorisala jer "nema šanse da već drugi dan posrnem". Mislim da nema goreg osećaja nego leći u krevet "praznog želuca", gladan... Nisam mogla da zaspim od osećaja gladi, celo vreme mi je krčao želudac i osetila sam blagu glavobolju. Pitam se kako sam ikada ikome mogla da poverujem da ću zbog 16:8 ishrane bolje spavati...?

3. dan: Osećam se dobro. Iako sam sinoć zaspala gladna, probudila sam se skroz dobre volje i s dobrim osećajem generalno. Nisam bila gladna, ali sam u 10 sati pojela lagani voćni obrok. Nastavila sam sa laganijim ručkom i nešto konkretnijom večerom - jer sam zaključila da ipak moram malo bolje da se najedem u 18 sati, kako ne bih bila gladna uveče. Čak sam se osećala dovoljno energično da odem na trčanje i nisam osetila veću glad do kraja dana.

Devojka, Devojka Jede, Hleb, Hrana, Ishrana, prejedanje
foto: Shutterstock

4. dan: Osećam se super! Danas sam se probudila s toliko puno energije da sam bila iznenađena samom sobom. Do sada sam shvatila kako mi obrok u 10 ujutro zaista treba, jer kada ga preskočim ipak osećam veću glad pa sam i danas s veseljem pojela prvi obrok. Jesam li spomenula činjenicu da sam se svaki dan počastila i desertom? Najozbiljnije sam shvatila onu "sve sme da se jede"!

5. - 7. dan: I ovako treba zauvek? Moj problem su naravno - vikendi. Već prve subote, odnosno šestog dana, prekinula sam post jer nisam mogla da ne odem na proslavu rođendana i kako (kako?!) ne otići na večeru s prijateljicama?

Moj zaključak nakon 7 dana autofagije:

Imam puno energije, osećam se dobro, sve jedem kao i ranije, spavam odlično, čini mi se da malo više pazim što unosim u telo jer kao želim da jedem dovoljno hranjivo unutar 8 sati, ali sve u svemu sve ide jednostavno i lako.

Nisam uopšte izgubila kilograme, ali osećam se nekako lakše i poletnije.

Mozak mi je definitivno bistriji. U problematičnim situacijama ne podležem grickanju svega i svačega - mozak radi punom parom čak i bez slatkiša i kofeina u velikim količinama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs