Sve je krenulo od Novaka Đokovića koji je uvideo da ima više snage ukoliko ne jede meso. Pored mesa, iz ishrane je izbacio gluten, a samim tim i sve proizvode od brašna. Zbog njega, ovakav način ishrane je prihvatila i Jelena Đoković, pa su njih dvoje sve to prirodno preneli i na svoju decu.
Verovatno se pitate šta jede porodica koja u svom jelovniku nema meso i hleb?
Donosimo vam 5 recepata Jelene Đoković:
1. Obrok salata sa kinoom
Potrebno je:
- 4 šolje kinoe
- 4 šolje vode
- malo vinskog sirćeta
- 2 kašičice soli
- biber
- Sok od limuna
- 4 kašičice senfa
- 2 krastavca
- 1 paradajz
- 1 paprika
- rednana šargarepa
- malo maslina
- malo crnog luka
Priprema: Skuvajte kinou u vodi 15-20 minuta, a prethodno je potopljenu držite u vodi 20 minuta.
Ocedite i stavite kinou u posudi da se ohladi u frižideru. Sipajte sirće, so, biber, sok od limuna i senf i sve ispasirajte blenderom.
Promešajte naseckane krastavce, papriku, crni luk, paradajz i masline sa kinoom, začinite dresingom i poslužite.
2. Testenina sa pesto sosom
Potrebno je:
- 2 veze svežeg bosiljka (ovaj pesto može da se spremi tokom leta, sačuva u teglici do zime)
- 100 grama badema (može i indijski orah ili orasi ili seme golice)
- malo maslinovog ulja
- Testenina
Priprema: Testeninu skuvajte, a bosiljak sameljite u blenderu sa bademima i maslinovim ulje. Posolite po želji.
3. Brusketi bez hleba
Potrebno:
- 5 velikih krompira isečenih na pola
- 2 paradjza
- malo svežeg bosiljka
- beli luk
- so i biber
Priprema: Krompir skuvajte pod korom. Oljuštite pa isecite na pola. Svaku polovnu napunite paradjzom i svežim bosiljkom. Poprskajte sve maslinovim uljem i soli i kratko zapecite u rerni.
4. Grolovano povrće
Potrebno:
Povrće po želji (tikvice, paprike, patlidžan, špargle, šargarepa)
Priprema: Izgrilujte u gril tiganju i posolite. Najjednostavnije i najorisnije je ovako spremiti povrće.
5. Salata od dostupnog povrća
Potrebno je:
- Pradajz
- Paprika
- Šargarepa
- Kupus
- Zelena salta
- Cvekla
- Jabuka
- Sirće
- so
- prepečeni susam
- ulje
Priprema: Sve iseckajte i začinite. Ovakav obrok možete da ponesete i na posao.
Pored Jelene i Novaka i njihova deca Tara i Stefan su vegetarijanci.
"Stefan je imao normalnu ishranu sa mesom i ribom prvih godinu i po dana, a onda je prešao na biljnu ishranu i mnogo je dobro i mnogo je zdrav, a Tara je od početka do kraja, samo na biljnoj ishrani, hvala bogu nikada nismo imali probleme sa njenim zdravljem. Deca su potpuno na biljnoj ishrani, bez ikakvih problema, jedu krompir kao ludi, i krastavac, i šargarepu", rekla je Jelena jednom prilikom.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video: