Rusku salatu mnogi obožavaju, a nezaobilazna je na stolovima za vreme zimskih praznika. Postoje različiti recepti za njenu pripremu, a u svaku, pored povrća, obavezno idu majonez i jaja. Mnoge domaćice ne znaju koliko dugo mogu da je drže u frižideru, pa vam donosimo detaljan vodič o tome kako je pravilno čuvati i koliko dugo je sigurna za konzumaciju...
* Iako neki izvori navode da ruska salata može da se čuva i do sedam dana, stručnjaci za sigurnost hrane preporučuju konzumaciju za najviše tri dana od pripreme. Ovaj kraći rok posebno važi za domaću rusku (i francusku) salatu pripremljenu od svežih sastojaka, koji su podložniji bržem kvarenju od industrijski pripremljenih namirnica.
* Čuvajte je u frižideru na optimalnoj temperaturi od 4 stepena Celzijusa.
* Nikada ne ostavljajte salatu na sobnoj temperaturi duže od jednog sata.
* Odvajajte potrebnu količinu za serviranje.
* Vratite ostatak salate u frižider odmah nakon serviranja.
* Držite je u hermetički zatvorenoj posudi.
* Izbegavajte pokrivanje ruske salate folijom.
* Znakovi da je ruska salata pokvarena su: promena mirisa, pojava tečnosti na površini, promena boje sastojaka i neprijatan ukus.