Posni jelovnik za 7 dana sa tradicionalnim srpskim jelima: Jedno je staro vojvođansko koje se sprema u manastirima

Bliži se kraj posta i već smo istrošili sve ideje šta možemo da spremimo za posni ručak, ovo su neki predlozi

Recepti
11:10h Autor:
Posni jelovnik za 7 dana sa tradicionalnim srpskim jelima: Jedno je staro vojvođansko koje se sprema u manastirima
Foto: Bakina kuhinja

Ovaj jelovnik obuhvata ukusna i hranljiva posna jela inspirisana srpskom tradicijom. Pored predloga obroka, izdvojeni su recepti za neka od najomiljenijih posnih specijaliteta.

Ponedeljak

Doručak: Proja sa kukuruznim brašnom i ajvarom.

Ručak: Čorba od povrća (krompir, šargarepa, tikvica) i paprika punjena pirinčem.

Večera: Salata od pasulja sa crnim lukom i maslinovim uljem.

Čorba
foto: Printscreen/youtube

Utorak

Doručak: Posni kačamak sa kiselim kupusom.

Ručak: Boranija na paradajzu i pečeni krompir sa belim lukom.

Večera: Namaz od avokada i posni hleb sa semenkama.

Sreda

Doručak: Prebranac sa integralnim hlebom.

Ručak: Posna sarma sa pirinčem i suvim šljivama, uz salatu od cvekle.

Večera: Posna pita sa krompirom i prazilukom.

Sarma
foto: Shutterstock

Četvrtak

Doručak: Posna projara sa maslinama i susamom.

Ručak: Riblja čorba sa povrćem i paprikaš od oslića.

Večera: Humus sa štapićima od svežeg povrća (šargarepa, krastavac).

Petak

Doručak: Namaz od pečenih paprika sa belim lukom i prepečen hleb.

Ručak: Posna musaka sa tikvicama, krompirom i šampinjonima.

Večera: Palačinke sa džemom od šljiva ili smokava.

Posna musaka, Turska posna musaka
foto: Printscreen Youtube - Телевизија Храм

Subota

Doručak: Salata od kinoe sa povrćem i limunovim sokom.

Ručak: Vojvođanski đuveč sa ribom

Večera: Posne korpice sa povrćem (testenine u obliku korpica punjene povrćem).

Nedelja

Doručak: Posna pita sa zeljem i belim lukom.

Ručak: Đuveč sa pirinčem i povrćem, uz posne punjene pečurke.

Večera: Salata od leblebija sa tahini prelivom.

Đuveč
foto: Printscreen youtube / Deda Miletova Kuhinja

Izdvojeni recepti

Posna sarma sa pirinčem i suvim šljivama

Sastojci:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 2 šolje pirinča
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 100 g suvih šljiva
  • So, biber, suvi začin
  • 2 kašike ulja
Sarma
foto: Shutterstock

Priprema:

Na ulju prodinstajte sitno seckani luk i rendanu šargarepu. Dodajte pirinač i pržite dok ne postane staklast.

Dodajte iseckane suve šljive, začine i malo vode. Propržite kratko da se ukusi sjedine.

U listove kiselog kupusa uvijte pripremljeni fil i ređajte u lonac. Prelijte vodom da ih prekrije.

Kuvajte na tihoj vatri oko 1,5 sat.

Đuveč sa ribom na vojvođanski način

  • 4 fileta škarpine ili neke druge ribe
  • glavica crnog luka
  • 500 g zamrznutog povrća za đuveč
  • paradajz
  • 2 manja krompira
  • 1-2 šoljice pirinča
  • kašika seckanog lista peršuna
  • malo kukuruza šećerca
  • ulje
  • biber
  • začin

Način pripreme

Na ulju propržite iseckanu glavicu crnog luka. Zatim dodajte zamrznuto povrće za đuveč ili pomalo svežeg povrća (šargarepu, peršun, celer, grašak, boraniju, plavi patlidžan i slično) i kukuruz šećerac, na dinstajte na tihoj vatri.

Kada je upola gotovo, dodajte oljušten na komade isečen paradajz, krupno isečen oljušteni krompir i pirinač. Nalijte vodom da ogrezne i stavite da provri, smanjite temperaturu i nastavite da kuvate na laganoj i vatri desetak minuta uz povremeno mešanje.

Đuveč
foto: Bakina kuhinja

Dodajte po ukusu začin, biber i seckan peršun. To sve prespite u vatrostalnu činiju za pečenje i preko đuveča poređajte posoljene filete. Malo ih utisnite i sve zajedno stavite u rernu zagrejanu na 250 stepeni i pecite dok riba, pirinač i krompir ne budu gotovi.

Po potrebi, u toku pečenja, zbog pirinča dolijte još malo vode.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs