Ovaj jelovnik obuhvata ukusna i hranljiva posna jela inspirisana srpskom tradicijom. Pored predloga obroka, izdvojeni su recepti za neka od najomiljenijih posnih specijaliteta.
Ponedeljak
Doručak: Proja sa kukuruznim brašnom i ajvarom.
Ručak: Čorba od povrća (krompir, šargarepa, tikvica) i paprika punjena pirinčem.
Večera: Salata od pasulja sa crnim lukom i maslinovim uljem.
Utorak
Doručak: Posni kačamak sa kiselim kupusom.
Ručak: Boranija na paradajzu i pečeni krompir sa belim lukom.
Večera: Namaz od avokada i posni hleb sa semenkama.
Sreda
Doručak: Prebranac sa integralnim hlebom.
Ručak: Posna sarma sa pirinčem i suvim šljivama, uz salatu od cvekle.
Večera: Posna pita sa krompirom i prazilukom.
Četvrtak
Doručak: Posna projara sa maslinama i susamom.
Ručak: Riblja čorba sa povrćem i paprikaš od oslića.
Večera: Humus sa štapićima od svežeg povrća (šargarepa, krastavac).
Petak
Doručak: Namaz od pečenih paprika sa belim lukom i prepečen hleb.
Ručak: Posna musaka sa tikvicama, krompirom i šampinjonima.
Večera: Palačinke sa džemom od šljiva ili smokava.
Subota
Doručak: Salata od kinoe sa povrćem i limunovim sokom.
Ručak: Vojvođanski đuveč sa ribom
Večera: Posne korpice sa povrćem (testenine u obliku korpica punjene povrćem).
Nedelja
Doručak: Posna pita sa zeljem i belim lukom.
Ručak: Đuveč sa pirinčem i povrćem, uz posne punjene pečurke.
Večera: Salata od leblebija sa tahini prelivom.
Izdvojeni recepti
Posna sarma sa pirinčem i suvim šljivama
Sastojci:
- 1 glavica kiselog kupusa
- 2 šolje pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- 100 g suvih šljiva
- So, biber, suvi začin
- 2 kašike ulja
Priprema:
Na ulju prodinstajte sitno seckani luk i rendanu šargarepu. Dodajte pirinač i pržite dok ne postane staklast.
Dodajte iseckane suve šljive, začine i malo vode. Propržite kratko da se ukusi sjedine.
U listove kiselog kupusa uvijte pripremljeni fil i ređajte u lonac. Prelijte vodom da ih prekrije.
Kuvajte na tihoj vatri oko 1,5 sat.
Đuveč sa ribom na vojvođanski način
- 4 fileta škarpine ili neke druge ribe
- glavica crnog luka
- 500 g zamrznutog povrća za đuveč
- paradajz
- 2 manja krompira
- 1-2 šoljice pirinča
- kašika seckanog lista peršuna
- malo kukuruza šećerca
- ulje
- biber
- začin
Način pripreme
Na ulju propržite iseckanu glavicu crnog luka. Zatim dodajte zamrznuto povrće za đuveč ili pomalo svežeg povrća (šargarepu, peršun, celer, grašak, boraniju, plavi patlidžan i slično) i kukuruz šećerac, na dinstajte na tihoj vatri.
Kada je upola gotovo, dodajte oljušten na komade isečen paradajz, krupno isečen oljušteni krompir i pirinač. Nalijte vodom da ogrezne i stavite da provri, smanjite temperaturu i nastavite da kuvate na laganoj i vatri desetak minuta uz povremeno mešanje.
Dodajte po ukusu začin, biber i seckan peršun. To sve prespite u vatrostalnu činiju za pečenje i preko đuveča poređajte posoljene filete. Malo ih utisnite i sve zajedno stavite u rernu zagrejanu na 250 stepeni i pecite dok riba, pirinač i krompir ne budu gotovi.
Po potrebi, u toku pečenja, zbog pirinča dolijte još malo vode.