Podvarak po receptu kuvarice koja je držala kafanu u Vranju: Jelo za desetku - slano, ukusno, sa mesom, a zdravo

Podvarak po receptu kuvarice koja je držala kafanu u Vranju

Recepti
18:25h Autor:
Podvarak po receptu kuvarice koja je držala kafanu u Vranju: Jelo za desetku - slano, ukusno, sa mesom, a zdravo
Foto: Printscreen/youtube/ Kuvajte sa Stašom

Ako želite da probate autentični ukus juga Srbije, napravite podvarak po starom vranjskom receptu koji smo dobili od vlasnice jedne kafane u Vranju. Ovo tradicionalno jelo, bogatog ukusa i domaćeg šmeka, idealno je za zimski ručak.

Potrebni sastojci:

  • 1 veća glavica kiselog kupusa, sitno iseckana
  • 1 veća kašika domaće masti
  • 1 veći praziluk
  • 300–400 g svežeg mesa (svinjetina, ovčetina ili drugo po želji)
  • 300 g dimljenih rebara
  • 1 lovorov list
  • Slatka i tucana paprika (po ukusu)
  • Sveže mleveni biber
Podvarak
foto: Printscreen/youtube

Priprema:

Prženje luka i mesa: Praziluk iseckajte na kolutove i propržite ga na masti dok ne omekša. Dodajte sveže meso isečeno na komade i dimljena rebra. Sipajte malo vode i dinstajte sve zajedno nekoliko minuta dok meso ne omekša.

Dodavanje kupusa: U tiganj dodajte sitno iseckan kiseli kupus i lovorov list. Promešajte sve dobro i sipajte još vode tako da kupus bude blago pokriven. Kuvajte jelo na laganoj vatri oko sat i po, povremeno mešajući.

Začini i pečenje: Pred kraj kuvanja, dodajte slatku i tucanu papriku po ukusu, kao i sveže mleveni biber. Prebacite podvarak u vatrostalnu posudu ili tepsiju i stavite ga u prethodno zagrejanu rernu na 220 stepeni. Pecite oko 20 minuta dok ne dobije lepu, rumenu koricu.

Podvarak
foto: Bakina kuhinja

Posluženje:

Ovaj tradicionalni vranjski podvarak najbolje se slaže sa domaćim hlebom i čašicom dobre rakije ili vina. Svaki zalogaj vraća duh starih vremena i toplinu domaće kuhinje.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs