Dobri saveti

10 pravila zdravog života: "Ako se ovog pridržavate bićete srećni" tvrdi neurohirurg

Kad ručate, bolje i da ostanete malčice gladni nego da se prejedete

Lepi & Zdravi
Autor:
10 pravila zdravog života: "Ako se ovog pridržavate bićete srećni" tvrdi neurohirurg
Foto: Shutterstock

Pravila srećnog i zdravog života svakako su izbalansirana ishrana i fizička aktivnost, ali to ipak nije sve! Svetski priznati neurohirurg Aleksander Vlad Ćirije kaže da bez sledećih 10 stavki teško da ćete ostvariti ovaj cilj.

Buđenje, Jutro, Krevet, Devojka
foto: Studio Liquid / Alamy / Profimedia

1. Ko ustaje rano, biće zdraviji

Budite se što ranije, ako možete, i s prvim petlovima. Svakako, devet sati je krajnja granica za buđenje, jer ćete u suprotnom celog dana zevati i biti umorni.

2. Svež vazduh garantuje zdrav mozak

Što više vremena provodite na svežem vazduhu i što češće provetravajte prostorije u kojima boravite. Mozak uvek mora da dobija dovoljno kiseonika!

Par, Šetnja
foto: Shutterstock

3. Kretanje znači život

Na poslu svaku pauzu iskoristite za šetnju. Čitavo telo, a naročito leđa, biće vam zahvalni, a vi ćete se mnogo bolje osećati!

4. Dobar dan počinje jutarnjim tuširanjem

Tako ćete se razbuditi, osvežiti, podići duh i suzbiti depresiju!

5. Doručak je vreme za potpuni odmor

Prvi obrok treba jesti u tišini, bez novina, televizije i mobilnog telefona. Fokusirajte se samo na hranu i dugo žvakanje - i brzo ćete popraviti varenje.

6. Zdravlje u šoljici

Čaj ili kafu pijte polako, nikako ne na brzinu. Isto kao i s doručkom, popijte šoljicu omiljenog toplog napitka sa uživanjem, bez ikakvih ometanja sa strane.

Starija žena, Starije žene, osmeh, sreća
foto: Shutterstock

7. Smejte se

Što češće, to bolje! Mozak možete lako da prevarite - nasmešite se, to će mu biti signal da je sve u redu, čak i ako nije, i sniziće nivo hormona stresa u telu!

8. Ručak mora da bude lagan

Podelite porciju ručka s prijateljem, kao što stara izreka kaže. Bolje i da ostanete malčice gladni nego da se prejedete. Ne terajte telo da radi nepotreban posao!

9. Večera neka bude mnogo laganija od ručka

Opet ćemo citirati staru izreku: večeru dajte neprijatelju. Večernji obroci treba da budu najlaganiji mogući, jer ne bi trebalo unositi hranu koja je teška za varenje, poput mesa i masne hrane. Pustite telo da se odmori, noć je predviđena za to. Takođe, uveče ne bi trebalo piti alkohol, jer će vam uništiti san.

spavanje
foto: Shutterstock

10. Spavanje je svetinja

U modernom društvu većina ljudi spava malo kako bi imala što više vremena za obavljanje različitih aktivnosti. Ali ovo je potpuno pogrešan pristup jer je spavanje jednako važno kao i hrana i vazduh. U krevet morate najkasnije u ponoć.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs