6 JEDNOSTAVNIH PRAVILA AKIDO MAJSTORA ZA POBOLJŠANJE ZDRAVLJA: Metode koje su pomogle hiljadama ljudi

Sistem Nišija nije samo kompleks pravila i vežbi, već je prvenstveno način života kojim se stiče navika da se živi u saglasnosti sa zakonima prirode.

Lepi & Zdravi
11:00h Autor:
6 JEDNOSTAVNIH PRAVILA AKIDO MAJSTORA ZA POBOLJŠANJE ZDRAVLJA: Metode koje su pomogle hiljadama ljudi
6 pravila zdravlja Kacudžo Nišija, Foto: Shutterstock

Japanski inženjer i aikido majstor Kacudžo Niši u detinjstvu je bio vrlo bolešljiv i lekar je njegovim roditeljima rekao da dečak neće doživeti dvadesetu godinu. Da bi mu poboljšali zdravlje, roditelji su poslali Nišija u budistički manastir, u kome je proveo tri godine, učeći razne tehnike meditacije i mačevanje.

Kao rezultat mnogih godina proučavanja i traganja za načinom da poboljša sopstveno zdravlje, nastao je Nišijev rad, u kome on izlaže sistem poboljšanja zdravlja, koji je sam izmislio. Knjiga je objavljena 1927. godine, kada je autor imao 44 godine. On nije slučajno nazvan Sistemom, i ako se u njemu ne može dati prednost samo jednom; sve je u njemu uzajamno povezano – isto kao i u čovekovom organizmu.

Njegove metode su prošle proveru u praksi zahvaljujući čemu su hiljade ljudi postali zdraviji, izlečili se od teških bolesti. Sistem Nišija omogućava da produžimo mladost, da se naslađujemo životom, pomaže nam da izdržimo u teškim uslovima, izborimo se sa stresom i bolestima. On nas uči da pratimo prirodne zakone života i prirode, a zauzvrat daruje najvrednije – zdravlje.

ŠEST PRAVILA ZDRAVLJA KACUDŽO NIŠI

1. TVRDA POSTELJA

Dakle, prvo pravilo zdravlja u mom Sistemu glasi: postelja na kojoj spavate mora da bude ravna i tvrda. Da bismo stekli naviku da održimo idealan položaj tela, da konstantno ispravljamo poremećaje koji se pojavljuju u kičmenom stubu, ne postoji bolje sredstvo od spavanja na tvrdoj i ravnoj postelji.

Relativno tvrda postelja omogućava ravnomerno raspoređivanje telesne težine, maksimalno opuštanje mišića i ispravljanje iščašene, iskrivljene kičme, što je izazvano vertikalnim položajem tela u toku dana.

Iščašenja i iskrivljenost kičme se lako ispravljaju na tvrdoj i ravnoj postelji, jer se kičma nalazi u pravilnom položaju tokom spavanja. Međutim, ako spavamo u mekoj postelji, svi poremećaji nastali u toku dana se zadržavaju.

Dobro je spavati na podu, ali se može napraviti tvrda postelja ako na krevet stavimo dasku ili šperploču: takođe se preporučuje dušek nabijen vatom, ili spužvastom gumom. Varijante mogu biti razne, najvažnije je – izbegavati dušek s federima.

Potrebno je postepeno sebe navikavati da spavamo na tvrdoj postelji. Tvrda postelja može da nanese bol u karlično-bedrenom zglobu i krstima, i što su više iskrivljeni pršljenovi, bol će biti intenzivniji.

Osobi koja pati od toga savetujemo da legne na leđa i radi vežbu „Zlatna ribica“ (videti „Treće pravilo zdravlja“), ili da pokreće noge levo-desno, savijenih kolena. Tako postepeno može da prevaziđe bol i posle relativno kratkog vremena će joj biti udobno da leži na tvrdoj postelji.

Ležanje, Vežbanje, Devojka leži
foto: Shutterstock

2. TVRD JASTUK

Niši kaže: „Spavati ne treba samo na ravnoj postelji, već i na tvrdom jastuku. Predlažem da upotrebljavate tvrd jastuk – valjak. Ležati treba ravno i staviti vrat na jastuk tako da III i IV vratni pršljeni bukvalno leže na njemu. Nema potrebe govoriti o tome da će onaj ko nije navikao na takav jastuk osetiti bol.

Tvrd jastuk blagotvorno utiče i na vratni deo kičme koji je, kako već znamo, naročito pogođen iščašenjima zbog svoje pokretljivosti. Priljubljujući međusobno pršljenove, tvrd jastuk stimuliše cirkulaciju u mozgu.

U Japanu govore: „Iskrivljen vrat – znak je kratkog života“. Iščašenje vratnih pršljenova izaziva upalu u njihovim spojevima, a usled loše pokretljivosti vrata, pojavljuju se snažni i tupi bolovi ne samo u vratu, već i u potiljku.

Korišćenje tvrdog jastuka će pomoći da se izborite s tim problemom. Naravno, prvih dana ili čak nedelja, pojavljivaće se bol, možda će doći do otoka na potiljku. Veoma je važno nastaviti s korišćenjem jastuka, sve dok neprijatnosti ne prođu.

Enterijer, Spavaća Soba, Pidžama, Jastuci, U Pidžami
foto: Shutterstock

3. VEŽBA "ZLATNA RIBICA"

Dugo nepravilno držanje kičme može da izazove skoliozu i kod odraslih. Da se ispravi držanje, kako smo već objasnili, pomaže „Prvo“ i „Drugo pravilo zdravlja“.

„Treće pravilo“, „Zlatna ribica“, takođe ima za cilj otklanjanje kičmenih poremećaja. Ukoliko se ova vežba redovno praktikuje, postiže se najbolji efekat u ispravljanju položaja tela, što znači – i u uspostavljanju balansa u organizmu: balansa ishrane, pročišćenja i mentalne ravnoteže.

4. KAPILAROTERAPIJA

U „Četvrtom pravilu zdravlja“ predlažem specijalne kretnje -protresanje podignutih ruku i nogu – kapilaroterapiju. Sistem ozdravljenja se bazira na tome da je snaga koja pokreće cirkulaciju krvi smeštena u kapilarima, a ne u srcu, kako smatra tradicionalna medicina.

Poznato je da gornji i donji ekstremiteti poseduju ogroman broj kapilara. Kada protresamo ruke i noge, u kapilarima se pojavljuju dodatne vibracije koje ih nagone da se češće stežu i da aktivnije guraju krv. Budući da krvni sudovi u telu stvaraju jedinstven sistem cirkulacije krvi, lokalna poboljšanja vode ka poboljšanju cirkulacije u celom organizmu.

Vežba za kapilare se radi u ležećem položaju s podignutim rukama i nogama. Zašto? Stvar je u tome što u takvom položaju venska krv u ekstremitetima stremi nadole, a tada će postepeno stvoreni vakuum dovesti do ubrzane cirkulacije krvi.

Uz pomoć „Četvrtog pravila zdravlja“ predlažem apsolutno svima da „trče“ dva puta dnevno, pa čak i onima koji su prikovani za postelju i bolesni, slabim ljudima u starijem uzrastu, kao i onima koji pate od nekog srčanog oboljenja. Vežba za kapilare potpuno zamenjuje trčanje, ali pritom neće biti opterećeni srce i zglobovi.

Kako se radi vežba za kapilare: leći na leđa na tvrdu i ravnu površinu, a ispod vratnih pršljenova staviti tvrd jastuk ili valjak. Zatim podignite obe ruke i noge, a stopala savijte prema napred, da budu paralelna sa podom. U takvom položaju tresite ruke i noge. Vežbu radite 1-3 minute. Vežbe za kapilare su neophodne da bismo održali ekstremitete u normalnom i zdravom stanju.

Vežbanje, trening, Trbušnjaci, devojka
foto: Shutterstock

5. VEŽBA "SPAJANJE STOPALA I DLANOVA"

Osim kapilara, srce ima još jednog nezamenljivog pomoćnika – dijafragmu.

Broj pokreta dijafragme u jednoj minuti prosečno iznosi jednu četvrtinu od broja otkucaja srca. Njen hemodinamički pritisak je mnogo jači od srčanih kontrakcija, i ona potiskuje krv snažnije nego srce.

Radeći prvi deo vežbe „Spajanje stopala i dlanova“, mi pomažemo radu dijafragme, što podstiče cirkulaciju u organizmu i samim tim poboljšava njegovu ishranu i pročišćuje ga. Vežba je korisna i zato što koordinira mišiće i nerve desne i leve polovine tela, naročito unutrašnjih organa.

Kako se izvodi PRVI, pripremni deo vežbe „Spajanje stopala i dlanova“: leći na leđa (na tvrdu, ravnu površinu, ispod vrata staviti valjkasti jastuk), pa spojiti dlanove, spojiti stopala, a kolena raširiti u suprotne strane. Zatim:

  • Pritiskati jastučiće prstiju na rukama (10 puta).
  • Pritiskati prvo jastučiće prstiju, a zatim dlanove ruku (10 puta)
  • Stiskati oba spojena dlana (10 puta).
  • Ispružite spojene ruke koliko god možete, zabacite ih iza glave i lagano ih vraćajte prema oblasti pojasa, bukvalno kao da sečete telo na pola, a pri tome prsti su usmereni ka glavi (10 puta). Na oblasti pojasa se zaustavite.
  • Usmerite spojene dlanove ka stopalima i napravite 10 pokreta gore-dole od prepona do pupka.
  • Maksimalno ispružite ruke sa spojenim dlanovima i napravite 10 pokreta iznad tela, kao da sečete vazduh sekirom (10 puta).
  • Istežite ruke sa spojenim dlanovima u pravcu gore-dole, koliko god možete da dosegnete (10 puta).
  • Stavite spojene dlanove iznad solarnog pleksusa i pokrećite spojena stopala po podu (otprilike za 1-1,5 dužinu stopala) u pravcu lica, pa nazad, trudeći se da se ne razdvoje (10 puta).
  • Istovremeno pokrećite spojene dlanove i stopala napred-nazad, kao da se trudite da rastegnete kičmu (10-60 puta).

Kako se radi DRUGI, glavni deo vežbe: Sastavite stopala i dlanove, zatvorite oči i ostanite u tom položaju 10-15 minuta. Sklopljeni dlanovi moraju da stoje vertikalno u odnosu na telo.

Ovo pravilo pomaže u uravnoteživanju snaga uma i tela. Ova vežba koordinira funkcije mišića, nerava i krvnih sudova u predelu prepona, stomaka i butina, što je posebno korisno u toku trudnoće, jer pomaže normalan rast deteta u majčinoj utrobi i čak ispravlja nepravilan položaj.

vežbanje, sport, trening, žena, par, muškarac
foto: Shutterstock

6. VEŽBA ZA KIČMU I STOMAK

„Šesto pravilo zdravlja“ pomaže da se uspostavi kiselo-alkalna ravnoteža u organizmu. Jer, zdravlje umnogome zavisi od očuvanja stalnih proporcija među ukupnim tečnostima u međućelijskim i intracelularnim tkivima.

„Šesto pravilo zdravlja“ takođe stvara duhovnu snagu koja pomaže da budemo zdravi. „Onako kako mislim, tako se i osećam“ – ova istina je ugrađena u temelju lečenja sugestijom. Upravo zbog toga se u „Šestom pravilu zdravlja“ pokretanje kičme i stomaka kombinuju sa autosugestijom.

Kako raditi vežbu za kičmu i stomak: kleknite, karlicu spustite na pete (možete sesti u „turski sed“), potpuno ispravite kičmu držeći ravnotežu na trtičnoj kosti.

  • Podignite i spustite ramena (10 puta). Sada uradite prelaznu vežbu (radite je posle svake od šest sledećih vežbi, po jednom u svaku stranu):

a) Obe ruke ispružiti ispred grudi: brzo se osvrnuti preko levog ramena trudeći se da vidite svoju trtičnu kost, zatim u mislima pređite pogledom od trtične kosti ka gore, prema kičmi, do vratnih pršljenova. Vratite glavu u početni položaj. Zatim se osvrnite preko desnog ramena, ponavljajući vežbu istim redosledom. Nije važno što u početku nećete moći da vidite svoju trtičnu kost ili celu kičmu. To možete da uradite pomo’ću imaginacije;

b) Podignite obe ruke iznad glave, ispravite kičmu i brzo uradite isto kao i u tački „a“. Ova prelazna vežba jača pršljenove, štiti ih od iščašenja, što znači da leči i čuva od raznih bolesti krvi i raznih organa.

  • Okrećite glavu desno-levo (po 10 puta u svaku stranu).Uradite prelaznu vežbu.
  • Saginjite glavu napred-nazad (po 10 puta u svaku stranu)Uradite prelaznu vežbu.
  • Pokrećite glavu desno-nazad i levo-nazad. (Po 10 puta u svaku stranu).Uradite prelaznu vežbu.
  • Nagnite glavu nadesno (stavite desno uho na desno rame), zatim lagano, istežući vrat, okrenite glavu ka kičmi. (Po 10 puta prema svakom ramenu).Uradite prelaznu vežbu.
  • Podignite ruke paralelno iznad glave, zatim ih savijte u laktu pod pravim uglom, stisnite ruke u pesnice, glavu zabacite unazad tako da podbradak bude usmeren ka tavanici. U takvom položaju, brojeći do „7“, isturite laktove nazad, kao da želite da ih spojite iza leđa, a podbradak podignite ka tavanici. (Ponovite 10 puta).Uradite prelaznu vežbu.

Kako se radi osnovni deo vežbe? Opustite se neko vreme posle praktikovanja pripremnog dela, a zatim ponovo ispravite kičmu. Težina tela treba da bude na trtičnoj kosti. Počnite da se ljuljate desno-levo, istovremeno pokrećući stomak napred-nazad. To treba raditi 10 minuta.

Dakle, sada ste upoznati sa Šest Pravila Zdravlja. Efikasna su i jednostavna za praktikovanje. Potrebno je samo početi, prevazići prvu prepreku i uložiti početnu energiju. Ukoliko ste lenji – znači da ne želite dovoljno da budete zdravi i srećni. Ovih šest pravila sadrže sve ono o čemu posebno uče različite vežbe za disanje, kretanje, manuelne terapije, masaže. Ova pravila su Sistem koji omogućava da se normalizuje rad svake ćelije i svakog organa. Ona su posvećena jednom zadatku – buđenju isceljujuće energije organizma.

vežbe, trening, žena u 50-im, 50-te, žena u 50-im vežba
foto: Shuterstock

Vežba Zlatna ribica na 8:40 min Vežba za kapilare na 15:03 min. Vežba „Spajanje stopala i dlanova“ na 17:42 min. Vežba za kičmu i stomak na 24:07 min.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs