CEO SVET ODUŠEVLJEN SA OVIM VEŽBAMA: Dovoljna su samo 3 minuta dnevno za vitalnost i zdravlje celog tela

Vežbe poznate kao "pet Tibetanaca" stare su preko 4000 godina, a i danas ih mnogi primenjuju. Dovoljno je da ih svaki dan radite po 3 minute i da osetite sve benefite

Fitnes & Nutricija
Autor:
CEO SVET ODUŠEVLJEN SA OVIM VEŽBAMA: Dovoljna su samo 3 minuta dnevno za vitalnost i zdravlje celog tela
Foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE

Pet poza ili Pet Tibetanaca su stare vežbe za vitalnost celog tela. Sa njima ćete istegnuti telo, podići nivo energije, stimulisati rad žlezda, otvoriti sve čakre, ali ćete isto i ojačati imunitet.

Kako se rade?

1. Prve nedelje radite svaku vežbu sa po tri ponavljanja

2. Druge nedelje radite svaku vežbu sa po pet ponavljanja

3. Treće nedelje radite svaku vežbu sa po sedam ponavljanja

4. Četvrte nedelje radite svaku vežbu sa po devet ponavljanja

5. Pete nedelje radite svaku vežbu sa po 11 ponavljanja

6. Šeste nedelje radite svaku vežbu sa po 13 ponavljanja

7. Sedme nedelje radite svaku vežbu sa po 15 ponavljanja i zadržite se na tome.

Ako jednog dana preskočite ove vežbe, vraćate se na početak - radite vežbe sa po 3 ponavljanja.

Kako izgledaju vežbe Pet Tibetanaca?

1. Stanite uspravno sa rukama ispruženim sa strane. Prste držite zajedno, dlanovi su otvoreni i okrenuti na dole, stopala su u ravni ramena. Okrenite se za puni krug u smeru kazaljki na satu. Dok se okrećete duboko udišite i izdišite. Jedan okret je jedno ponavljanje. Ukoliko osetite mučninu, a u početku hoćete, pošto završite sva okretanja, stanite sa ispruženim rukama I fokusirajte se na spojene palčeve dok ne prođe nelagodnost.

Pet Tibetanaca
foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE

2. Lezite na leđa na ravnoj tvrdoj podlozi. Ispružite noge, ruke su uz telo sa dlanovima okrenutim ka podu. Udahnite kroz nos, dignite noge (malo preko 90 stepeni) i podignite glavu tako da se što više približite grudima. Lagano uz izdisaj spustite glavu i noge.

Pet Tibetanaca
foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE

3. Kleknite ispravljenih stopala oslonjeni na prste. Neka kolena budu malo razmaknuta, a karlica u ravni sa leđima. Ruke položite na zadnjicu, a bradu spustite ka grudima. Uz udisaj izvijte glavu što dalje unazad. Zadržite na kratko dah i zatim se uz izdisaj vratite u početni položaj.

Pet Tibetanaca
foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE

4. Sednite ispruženih nogu. Dlanove položite na podlogu u širini kukova, a karlica je uspravna, glava oborena na grudi. Udahnite, podignite kukove i savijte kolena, glavu spustite ka podu tako da formirate most. Na kratko se zadržite u tom položaju i zatim se uz izdisaj vratite u početni sedeći položaj.

Pet Tibetanaca
foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE

5. Počnite ovu vežbu tako što pridržavate telo na ispruženim rukama, dlanovima i stopalima oslonjeni na pod. Glava vam je zabačena unatrag. Ispruženih ruku i nogu, udišući podignite kukove, a glavu položite na grudi kako bi zauzeli položaj trougla. Uz izdisaj se vratite u početni položaj. Osim dlanova i stopala, za vreme izvođenja ove vežbe telo ne smete spuštati na tlo.

Pet Tibetanaca
foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE

Pogledajte u videu kako izgledaju vežbe:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs