Po receptu naših baka

Mešana turšija iz bureta: Kako se priprema najjednostavnija kisela zimnica! (RECEPT)

Zapamtite - na 1 litar vode ide 1 g konzervansa

Recepti 11.09.2018. - 10:27h Autor: bonapeti.rs
Foto: Shutterstock

Sastojci: zeleni paradajz, kornišoni, šargarepa, karfiol, paprike, 4 glavice belog luka, 3 korena rena, veza celera, 20 g slačice u zrnu, 400 g soli, 10 l vode, grančice vinove loze.

 

Priprema: Količina povrća nije određena, a možete ga koristiti u količinama zavisno od veličine vašeg bureta i od toga koje povrće preferirate. Izaberite zdrave plodove, očistite ih i operite dobro.

 

Karfiol iskidajte na krupne komade (cvetove), paradajz izbušite viljuškom na 2-3 mesta, a paprike zasecite u krst na vrhu. Razdvojite čenove belog luka, ali ih nemojte ljuštiti.

 

Ređajte povrće u bure, tako što stavljate po malo od svih vrsta. Odozgo pospite semenom slačice i prekrijte listovima celera. Pripremite salamuru, ona je najvažniji detalj u pripremanju turšije - pomešajte 10 l vode i 400 g soli u posudi i mešajte da se potpuno rastvori. Prelijte povrće gotovom salamurom da dobro pokrije povrće.

 

Napravite obruč od grančica vinove loze i stavite preko povrća da ga pritisne kada zatvorite poklopac. Ostavite turšiju 3 dana i nemojte otvarati. Nakon 3 dana pretočite tečnost jednom dnevno, dok turšija ne bude spremna za upotrebu. Turšija je spremna za oko 2 nedelje.

 

Nakon tog vremena, rastvorite kalijum sorbat (konzervansza turšiju u malo salamure iz turšije. Na 1 litar vode ide 1 g sorbata.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs