Raj za Nepca

Švedske ćufte u sočnom sosu: Kombinacija kojoj niko neće odoleti! (RECEPT)

Ovo tipično švedsko jelo odlično je uz pire krompir ili testeninu

Recepti
Autor:
Švedske ćufte u sočnom sosu: Kombinacija kojoj niko neće odoleti! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Kombinacija mesa, umaka i džema od brusnica malo je neobična, ali ukus je božanstven. Uživajte!

Sastojci:

1 veliki luk, 2-3 šoljice mleka, 2 kašike maslaca, 4-5 parčeta hleba bez kore, 2 jaja, 600 g mlevene junetine, 500 g mlevene svinjetine, 2 kašičice soli, 1 kašičica muškatnog oraščića, 1 kašićica mlevenog kardamoma, 2 kašičice crnog bibera

Za umak:

6 kašika maslaca, 3 kašike brašna, goveđi bujon, kisela pavlaka, 2 do 4 kašike džema od brusnica

Priprema:

foto: Shutterstock

Narendajte luk i popržite ga na otopljenom maslacu dok nije staklast pa ga stavite sa strane da se ohladi. Hleb iscepkajte na komadiće, pomešajte sa mlekom i neka stoje oko 15 minuta.

Natopljeni hleb zatim sameljite u blenderu i umešajte ga u ohlađeni luk. Dodajte im jaja, meso, so, biber, muškatni oraščić i kradamom i sve sjedinite rukama.

Od smese formirajte ćufte srednje veličine. Zagrejte 6 kašika maslaca u dubljem tiganju, a kada počne da se peni, dodajte mu čufte. Ispecite ih kratko sa svih strana, a zatim izvadite iz tiganja.

Po potrebi u tiganj dodajte još maslaca i dodajte mu brašno. Kada umak poprimi laganu smeđu boju, dodajte mu bujon i mešajte.

Čufte dodajte umaku, smanjite vatru i pustite da se kuvaju oko 10 minuta. U umak umešajte kiselu pavlaku, a džem od brusnica možete takođe dodati umaku ili poslužiti sa strane.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs