Idealno rešenje

Savršeni vikend ručak: Sočna pastirska pita je pravi izbor! (RECEPT)

Kad je ispečete, vaši ukućani će biti presrećni i uvereni smo da će sa tanjira nestati u trenu

Recepti
14:56h Autor:
Savršeni vikend ručak: Sočna pastirska pita je pravi izbor! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Ako za vikend želite da priuštite preukusan obrok pun ukusa i aroma mesa i povrća, onda je idealno rešenje za vas poznati britanski specijalitet – pastirska pita.

Pire krompir, meso i povrće zapečeni u rerni daju eksploziju ukusa, a za pripremu ove verzije pastirske pite koju vam donosimo biće vam potrebno oko sat vremena pripreme.

Evo šta će vam sve trebati i kako se priprema, a kad je ispečete, vaši ukućani će biti presrećni i uvereni smo da će sa tanjira nestati u trenu.

Sastojci za mesni deo:

1 kašika maslinovog ulja, 500g mlevene junetine ili govedine, veliki luk naseckan na sitne komade, jedan čen belog luk takođe sitno neseckan, pola kašičice mlevene, slatke crvene paprike, 50 g krem supe iz kesice (od praziluka, pečurki – po ukusu), 200 ml junećeg/goveđeg bujona, 500g smrznute mešavine povrća po želji, so i biber po želji

Sastojci za pire krompir:

šest većih krompira – oljuštite ih i narežite na kocke, 4 kašike maslaca, oko 150 ml mleka, 25 gr izrendanog parmezana, so i biber, kašika svežeg iseckanog peršuna

foto: Shutterstock

Priprema:

Za početak naseckane krompire stavite da se skuvaju, a za to vreme pripremajte mešavinu od mesa i povrća.

U većem tiganju zagrejte maslinovo ulje i dodajte mleveno meso te ga pustite da se krčka oko pet minuta, sve vreme ga mešajte i dodatno usitnjavajte varjačom. Zatim dodajte crni i beli luk i pustite da se sve zajedno krčka još otprilike tri minuta.

U tiganj zatim dodajte mlevenu papriku, mešavinu za krem supu i bujon pa sve dobro promešajte. Zatim dodajte smrznutu mešavinu povrća i ostavite da se kuva nekoliko minuta. Zatim tiganj pomerite sa vatre i zagrejte rernu na 180 stepene C.

Zatim se bacite na pripremu pire krompira. Ocedite skuvane krompire i dodajte u veći lonac ili posudu. Dodajte omekšani maslac i usitnite krompire štapnim mikserom ili ručno, a zatim dodajte parmezan, mleko, so i biber i još malo mešajte.

Prebacite pripremljeno meso i povrće u posudu za pečenje, na vrh dodajte pire krompir i rasporedite ga ravnomerno pomoću kašike. Zatim viljuškom prođite po krompiru i dodajte naseckani peršun. Sve zajedno stavite u zagrejanu rernu na oko 40 minuta, dok vrh pite ne poprimi zlatno-smeđu boju. Pre posluživanja dodajte još malo naseckanog peršuna i bibera i uživajte!

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs