Ukus koji se pamti

Slatki ili slani prijepoljski uštipci: Srpski specijalitet za prave gurmane! (RECEPT)

Uštipci sa heljdinim brašnom i domaćim pekmezom su prava poslastica
Recepti 05.05.2017. - 10:59h Autor: srbijuvolimo.rs
Foto: Thinkstock
  • Srednje teško

Sastojci

  • 100 g pšeničnog brašna
  • 100 g heljdinog brašna
  • 2 jaja
  • 1/2 kesice kvasca
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice šećera
  • 1 dl vode

Prijepoljski kraj spaja lepotu prirode sa lepotom koju je čovek stvarao svojim rukama. Slapovi Sopotnice se survavaju sa litica u blizini Kamene Gore, sela - vazdušnje banje sa možda najviše stogodišnjaka u Srbiji. Veličanstvena Mileševska klisura krije istoimeni manastir koji svojim freskama predstavlja vrhunce srednjevekovnog umetničkog dometa. A ko jednom proba specijalitete kojima se Prijepolje diči, imaće možda i najjači razlog da nikad ne poželi povratak u moderno vreme, vrevu i stres.

 

Priprema: Od svih sastojaka umesiti testo koje treba da bude veoma meko. Ostaviti pokriveno testo na toplom mestu da naraste barem 1 sat.

 

Uštipci se formiraju tako što se nauljenom kašikom zahvata po malo testa i spušta u vrelo ulje ili mast. Prže se dok ne porumene.

 

Mogu se servirati kao slano jelo sa sirom, kajmakom i suvim mesom ili kao slatko preliveni medom ili domaćim pekmezom.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...