ukusno i jednostavno

PLANINSKA PITA SA SIROM: Domaćinsko jelo koje je nekad bilo OBAVEZAN deo BOŽIĆNE TRPEZE

Donosimo vam jednostavan recept za planinsku pitu sa sirom koja će vas oduševiti ukusom.

Recepti
Autor:
PLANINSKA PITA SA SIROM: Domaćinsko jelo koje je nekad bilo OBAVEZAN deo BOŽIĆNE TRPEZE
Recept za planinsku pitu sa sirom, Foto: Shutterstock

Planinska pita je pracvo domaćinsko jelo koje je nekada bilo neizostavan deo božićne trpeze. Ono što ovu pitu izdvaja, sem jednostavne pripreme, je i to što se prvo preliva istopljenim puterom, a zatim i smesom od jaja i mleka, koji čine koricu hrskavkom i pucketavom.

Sastojci:

  • 400 g mekšeg sira
  • 4 jajeta
  • 80 ml ulja
  • 400 ml jogurta
  • 1 puna kašika brašna
  • 10 g praška za pecivo
  • 500 g kora za pitu, (nekad su se mesile)

Za prelivanje:

  • 2 jajeta
  • 200 ml mleka
  • 100 g kajmaka

Priprema:

Sir izdrobite, a u drugoj činiji umutite jaja sa uljem i jogurom, pa dodajte brašno i prašak za pecivo koje ste prethodno sjedinili. Promešajte. Zatim u smesu dodajte i izdrobljeni sir i opet lepo promešajte. Tepsiju prečnika 30 cm lepo nauljite, pa na dno stavite 2 kore.

Sipajte malo fila, pa preko stavite jednu koru. Tako ređajte dok ne utrošite sve, a poslednji red treba da bude kora. Pitu isecite na kocke, pa premažite kajmakom, a onda i jajima koja ste umutili sa mlekom. Pecite na 200°C oko sat vremena.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs