božićna pogača

KAKO SE PRAVI BOŽIĆNA ČESNICA: Pravilo je da je mesi jedna osoba, a predmeti koji se stavljaju u nju nose JAKU SIMBOLIKU

Otkrivamo vam kako se pravilno mesi česnica za Božić i koju simboliku nose predmeti koji se u nju stavljaju.

Recepti
Autor:
KAKO SE PRAVI BOŽIĆNA ČESNICA: Pravilo je da je mesi jedna osoba, a predmeti koji se stavljaju u nju nose JAKU SIMBOLIKU
Kako se pravi česnica za Božić, Foto: Shutterstock

Božić sa sobomnosi niz običaja i verovanja, a česnica je jedan og osnovnih simbola ovog velikog praznika. To je pogača koja se pravi od testa, a u nju se uvek stavlja novčić koji predstavlja sreću i novac, kao i zrno pšenice ili drvo drena, koje simbolizuje zdravlje. U česnicu se takođe stavlja i badnjak koji simbolizuje blagostanje i mir.

Veruje se da česnicu uvek mesi domaćica, koja ustaje rano u zoru pre svih ukućana. Česnica se uvek lomi pre ručka, a obično se prvo 3 puta vrti u krug.

Novčić iz česnice
Novčić iz česnicefoto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 250 ml vode
  • 1 kašičica soli
  • novčić
  • prstohvat sode bikarbone

Priprema:

U posudi pomešajte mlaku vodu, so, sodu i brašno, pa mesite testo. Na pola mešenja dodajte novčić koji ste oprali u ključaloj vodi i osušili, a ako želite možete da dodate i neko zrnevlje i grančicu drena za dobro zdravlje. Dobro umesite testo, pa ga razvucite, pa oblikujte krug. Malo spljoštite rukama i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs