Probajte nešto novo

RUČAK ZA DANAS: ČOLENT - omiljeno Frojdovo jelo po njegovoj recepturi uz SPECIJALAN SASTOJAK koji ga čini ukusnijim

Jevrejski pasulj se sprema malo duže, ali ukus je neodoljiv!

Recepti
07:54h Autor:
RUČAK ZA DANAS: ČOLENT - omiljeno Frojdovo jelo po njegovoj recepturi uz SPECIJALAN SASTOJAK koji ga čini ukusnijim
Kako se sprema najbolji jevrejski pasulj koji obožava Frojd?, Foto: Profimedia

Čolent je tradicionalno jevrejsko jelo koje se pravi od pasulja i mesa, a obožavao ga je Frojd, te ga je često pravio sa porodicom. Tajni sastojak ovog čuvenog lekara i psihologa koji je stavljao u omiljeni obrok su upravo sušeni vrganji.

Ukoliko do sada niste probali ovaj neobičan recept, obavezno ga napravite, jer ćete uživati u rapsodiji ukusa. Idealan je za nedeljni porodični ručak. A ni Sigmund Frojd nije mogao da mu odoli.

Sigmund Frojd
foto: Wikipedia

Sastojci:

  • 250 g belog pasulja
  • 250 g šarenog pasulja
  • 100 g bisernog ječma
  • 3 kašike masti (ili maslinovog ulja)
  • 500 g suvog mesa po izboru
  • 2 crna luka
  • 1 glavica belog luka
  • 2 kašike paadajz pirea
  • 4 kašike dimljene slatke paprike
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašika tucane paprike
  • 1 l pilećeg temeljca (ili vode)
  • par sušenih vrganja
  • malo dimljene piletine ili sveže (ne mora)
  • 1 čolent kugla
  • 4-5 srednjih krompira
  • 5 jaja
  • 250 g šampinjona
  • so

Za čolent kuglu:

  • 4 kašike vode
  • 4 kašike ulja
  • 1/8 kašičice bibera
  • 1/4 kašičice soli (bez joda)
  • 2 kašičice slatke paprike
  • 3/4 do 1 šolje brašna (ili koliko je potrebno)

Priprema:

Veče pre pripreme jela operite pasulj i ječam, a onda potopite u 1,5 l vode. Sutradan zagrejte rernu na 120°C. U velikoj posudi istopite mast i propržite seckan crni luk sa prostohvatom soli. Očistite čenove belog luka i sitno iseckajte ili sameljite, pa dodajte da se proprži sa crnim lukom. Zatim dodajte i paradajz pire i mešajte nekoliko minuta, dok malo ne potamni.

Pobiberite i pospite začinsku papriku (2 kašike). Promešajte odmah i postepeno dodajte bujon. Nastavite da mešate jer ne sme da bude grudvica. Dodajte pasulj i ječam, kao i vodu u kojoj je stajao i kuvajte dok ne krene da vri. Zatim dodajte i suvo meso, krompir koji ste isekli i oljuštili, kao i sušene vranje i dimljenu piletinu. Promešajte i ostavite da proključa.

Pasulj, Beli Pasulj
foto: Thinkstock

Po potrebi dodajte još vode da sve pokrije. Posolite i pobiberite. Na vrh stavite sirova jaja u ljusci (koja ste oprali), zajedno sa čolent kuglama, kao i seckanim pečurkama. Poklopite i pecite u zagrejanoj rerni najmanje 6 sati na 120°C ili 3 sata na 150°C, a zatim preko noći najmanje 10 do 15 sati na 95°C. Ako ste u žurbi možete da pečete samo 3 sata na 150°C, ali jelo neće biti pravog ukusa.

Ako mislite da treba više vode, dodajte malo, ali ne više od 1/2 šolje odjednom. Kada budete spremni za posluživanje, isecite meso i čolent kugle. Započnite obrok sa oljuštenim i isečenim jajima. (Ako je moguće, krupno iseckajte jaja i poslužite sa isečenim crnim lukom, pa sve pokapajte maslinovim uljem, posolite i pobiberite). Poslužite stavljajući meso i čolent kugle na pasulj i krompir.

Pravljenje čolent kugle:

Pomešajte vodu, ulje, biber, so, slatku papriki i brašno. Formirajte mekano testo i oblikujte kuglu i dodajte u čolent kada bude vreme.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs