Obavezno ga primenite

KADA VAS NEKO VREĐA I PONIŽAVA, SAMO MU RECITE OVO: Moćan trik Sigmunda Frojda koji razoružava pohlepne ljude

Često smo u nedoumici šta da uradimo kada nas neko vređa i ponižava, a Sigmund Frojd je imao sjajno rešenje za to.

Zanimljivosti
11:49h Autor:
KADA VAS NEKO VREĐA I PONIŽAVA, SAMO MU RECITE OVO: Moćan trik Sigmunda Frojda koji razoružava pohlepne ljude
Foto: Profimedia

Ne postoji način da se svako od nas osigura od uvreda i negativnosti drugih ljudi, ali ono što možemo da promenimo je naša percepcija. Naime, Sigmund Frojd je rekao: "Jaka ličnost nikada ne preuzima teret tuđih izjava."

Nečija ružna reč, neprijatan pogled ili neprimereno ponašanje nas može toliko pogoditi da danima razmišljamo o tome. Potom do iznemoglosti preispitujemo sebe i da li smo mi negde pogrešili. Sve to drastično urušava naše samopouzdanje, ali bez pravog razloga!

Rasprava, Svađa, Drugarice, Žene
foto: Shutterstock

Zapravo ne postoje dve iste ličnosti na svetu, a Frojd je umeo da kaže ako osoba nije gruba, nema problema i svi ga vole, najverovatnije je umrla. I stvarno je tako. Nekada dođete u sukob sa bliskom osobom sa kojojm se sjajno slažete, onda je skoro nemoguće da ne dođe do neprijatne situacije kada se susretnete sa karakterom koji je potpuno razlikuje od vašeg.

Naravno, konstruktivnu kritiku od bliske osobe kojoj verujete treba prihvatiti, ali uvrede u komunikaciji mogu biti otrovne strelice. Osoba koja vas vređa ima samo jednu misiju, da vas povredi. A ne zaboravite, te uvrede najviše govore o onome ko ih izgovara.

svađa
foto: Profimedia

Postoje dve stvari koje će vam i te kako pomoći da se oduprete svim uvredama i neadekvatnom ponašanju.

1. Magična reč je - "da"

Iako vam , verovatno, zvuči čudno - nikako ne ulazite u raspravu sa prekim i konfliktnim osoba, koje su sklone manipulaciji.

Recite "DA" na bilo koju negativnu pretpostavku mirnog lica. Moć mirnog "da" je u stanju da rastvori svaki psihološki pritisak, jer jednostavno lišavate osobu mogućnosti da vas povredi nečim i ne branite se, dokazujući suprotno, već jednostavno obezvređujete svaki njen napad, lišavajući neprijatelja cilja.

žena, devojka, nesigurnost, košulja, grad, šetnja
foto: Shutterstock

2. Samopoštovanje

Kako biste se zaštitili od uvreda, važno je da razvijate samopoštovanje. Ne dozvolite da vaš mir zavisi od spoljne procene. Zdravo samopoštovanje je procena samog sebe, a mišljenje oko sebe je vrednosni sud, često površan i koji ne teži najboljim ciljevima, već misija može biti omalovažavanje, predstaviti se u povoljnijem svetlu od druge osobe i uvreda.

Setii te se Fjordove čuvene rečenice: "Da su svi ljudi ocenjivali samo sebe i da se nisu bavili vrednovanjem drugih, grubost bi izumrla kao fenomen."

Sigmund Frojd
foto: Profimedia

Ukoliko vam ništa od ovoga ne pomogne, jednostavno se distancirajte od osoba koje vam ne prijaju i na taj način zaštitite sebe. Život je kratak da biste ga trošili na toksične ljude - ne zaboravite to!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs