pravi pasulj

RUČAK ZA DANAS: Čuveni čorbasti pasulj po receptu JNA! Generacije su ga obožavale! (RECEPT)


Donosimo vam predlog za današnji ručak i to recept za čuveni vojnički čorbast pasulj, kome se po mogućnosti, mogu dodati meso, sušeno ili sveže, kobasice, slanina…

Recepti
Autor:
RUČAK ZA DANAS: Čuveni čorbasti pasulj po receptu JNA! Generacije su ga obožavale! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Jedno od mitskih jela u Jugoslaviji bio je i ostao vojnički pasulj, sačuvan u sećanjima onih koji su služili vojni rok u JNA. Iz knjižice “Recepture za pripremu hrane u JNA”

Sastojci:

  • 500 g pasulja
  • 1 glavica crnog (crvenog) luka
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 100 g masti ili ulja
  • so, biber
  • 1 kašika crvene mlevene paprike
  • 1 kašika suvog biljnog začina
  • 1 list lovora
  • 1 suva paprika
  • peršunov list
Pasulj
foto: Shutterstock

Priprema:

  • Prebran pasulj potopiti u hladnu vodu, vodeći računa o tome da vode bude u dovoljnoj količini da se ne bi dogodilo da pasulj pri bubrenju upije celu količinu vode i da ostane suv.
  • Potopljen pasulj držati na hladnom mestu i ostaviti da se kvasi 1-3 časa.
  • Zatim, ocediti vodu u kojoj je pasulj potapan, pa pasulj staviti u pogodnu posudu, naliti hladnom vodom tako da ogrezne i kuvati 10-15 minuta.
  • Nakon toga, ocediti vodu pa naliti vrelom vodom tako da ogrezne, dodati polovinu sitno seckanog crnog luka i ostaviti da kuva uz povremeno dolivanje tople vode.
  • U polovinu vrele masnoće dodati ostatak sitno seckanog crnog luka i šargarepu, sečenu na sitnije kockice ili rendisanu, i sve zajedno pržiti da blago porumeni.
  • Kada je pasulj upola kuvan, dodati isprženi crni luk i šargarepu, sušenu papriku, prethodno potopljenu dva časa u hladnoj vodi, i lovorov list.
  • Preostalu masnoću zagrejati, dodati brašno i pržiti da blago porumeni.
  • Kada brašno porumeni, isključiti toplotu pa odmah dodati tucani i sitno seckani beli luk i papriku u prahu i sve dobro izmešati.
  • Kada pasulj omekša, dodati dodatak jelima, posoliti i zapržiti pripremljenom zaprškom, uz stalno mešanje pasulja da se zaprška ne zgrudva.
  • Pasulj sa zaprškom kuvati istiha još 20-30 minuta, posle čega isključiti toplotu, dodati samleveni biber, sitno seckani peršunov list, probati ukus i po potrebi dosoliti.
  • Pasulj se može služiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz faširane šnicle, ćufte, dinstanu govedinu, kuhano suvo svinjsko meso i sl.
  • Deli se kutlačom od 5dl.

Napomena:

Važno je znati da se pasulj pri kuvanju sve do zapržavanja ne sme mešati, kako ne bi došlo do lomljenja zrna i zagorevanja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs