Međutim, koliko god savršene bile, često oduzimaju previše vremena prilikom priprema. Osvrtom na pierogi – tradicionalne poljske knedle, donosimo vam danas jednostavniju verziju koju ćemo nazvati „lenji pierogi“. Epitet lenje dobile su budući da nisu punjene, što ni u kom pogledu ne umanjuje njihov predivan ukus.
Sastojci:
Za pierogi knedle:
- 1 i po šolja rikota sira
- 2 jaja
- ½ kašičice soli
- 1 kašika putera
- 1 i po šolja brašna
Za pripremu povrća:
- 5 kašika putera
- 5 šolja sitno isečenog kupusa
- ½ kašičice soli
- 400 g pečuraka, sitno isečenih
- ¾ šolje grubo isečenih šljiva bez koštica
- 3 kašike sveže seckanog kopra
- 3 kašike sveže seckanog peršuna
- mleveni crni biber
PRIPREMA:
Za pripremu knedli potrebno je sipati vodu u veću šerpu, posoliti i dovesti do ključanja. U posudi srednje veličine pomešati sir, jaja, so i puter. Dodati brašno i sve sjediniti. Po radnoj površini zatim posuti brašno i prebaciti testo na njega. Napraviti od testa tanak valjak i iseći ga na manje komade. Kuvati knedle u vodi dok ne isplivaju na površinu. Koristeći šupljikavu kašiku prebaciti ih kad su gotove u činiju.
Za pripremu povrća potrebno je u tiganju na srednjoj temperaturi zagrejati puter. Dodati kupus i posoliti. Povremeno mešati, i kuvati oko 10 minuta. Dodati pečurke i nastaviti sa kuvanjem. Na samom kraju slede šljive. Kada je povrće gotovo dodati preko njih knedle, kopar, peršun i jednu kašiku putera, sve grejati još minut i prebaciti na tanjir. Posoliti i posuti biberom po ukusu.
Prijatno!