jelo za sva vremena

RUČAK ZA DANAS: Bećerac, idealan ručak za tople dane! (RECEPT)

Proleće i leto ne može proći bez sataraša! Odličan je obrok kada su vrućine!

Recepti
09:04h Autor:
RUČAK ZA DANAS: Bećerac, idealan ručak za tople dane! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Sastojci za 4 osobe:

  • 1 veća glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 700 gr svežih paprika babura
  • 1 kg paradajza
  • 2-3 kašike (zavisi od kiselosti paradajza) šecera kristala
  • 1 kom (ako ga volite, a ne mora) lovorov list
  • 2 kašičice soli
  • 1. kašičica mlevenog bibera
  • 1.kašičica začina
  • 2 kom jaja
  • 1.supena kašika peršunovog lista
  • 1 dl ulja
Sataraš, ručak
foto: Profimedia

Priprema:

  • Paprike oprati, obrisati, očistiti od semena i peteljki i naseckati srednje krupno.
  • Paradajz oprati i očistiti od peteljki , pa izrendati na krupnu stranu rendeta, odstranjujući kožicu. Ako je zreo i mek paradaiz, moze se oljuštiti, a ako je zamrznut, kratko ga oprati pod mlazom vruće vode, da se kožica odvoji od mesa paradaiza, pa ga onda oljuštiti i usitniti seckanjem ili rendanjem.
  • Crni luk očistiti i sitno iseckati, pa propržiti staklasto na umerenoj temperaturi u zagrejanom ulju.
  • Beli luk protisnuti kroz presu i dodati ga crnom luku da se kratko proprži, samo da pusti miris (za vas, sto imate čulo mirisa), odnosno oko pola minuta (za mene, ženu sa manom).
  • Isečene paprike dodati u beli luk i pojačati temperaturu, da se paprike prže, a ne da se kuvaju i pretvore u kašastu masu (treba da ostanu polučvrste, a pržene).
  • Kada su paprike propržene, dodati izrendan paradaiz, šećer (obavezno ga stavljam, jer da bolji ukus bećarcu i neutrališe kiselost paradaiza), lovorov list, so i biber.
  • Pržiti oko 15 - 20 minuta, pa dodati začin.
  • U posebnu činijicu razbiti jaja i lagano umutiti viljuškom, ne treba da bude penasto.
  • Posle 5 minuta u bećarac dotati umućena jaja, sipajući u mlazu, a istovremeno muteći viljuskom, da se jaja rasporede po celoj masi.
  • Isključiti i dodati sitno naseckan peršunov list.
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs