ovo morate da probate!

OVAKAV PILAV NIKAD NISTE PROBALI: Prvo se "aktivira" beli luk, a onda slede 3 tajna sastojka! (RECEPT)

Turski pilav gotov za sat vremena

Recepti
Autor:
OVAKAV PILAV NIKAD NISTE PROBALI: Prvo se "aktivira" beli luk, a onda slede 3 tajna sastojka! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Spremili smo vam vrhunski recept za zdravlje, prepun hranljivih materija za jačanje mozga kao što su cimet, bademi i godži bobice.

Sastojci

  • 2 velika čena belog luka
  • velikodušan prstohvat šafrana
  • 3 kašičice ulja
  • 200 g ćurećeg buta bez kože isečenog na kockice
  • 85 g basmati pirinča od celog zrna
  • ½ kašičice mlevenog cimeta
  • 1 kašičica bujona od povrća
  • 3 štapića celera, sitno iseckana
  • 1 kašika svežih listova majčine dušice
  • 1 kašika suvih godži bobica
  • 1 srednji luk, prepolovljen i vrlo tanko narezan
  • 100 g listova bebi spanaća
  • 25 g badema u listićima

Priprema

Sitno iseckajte beli luk i ostavite da se aktivira (pogledajte savet). U međuvremenu, šafran prelijte sa 2 kašike ključale vode i ostavite da se natopi. Zagrejte 2 kašičice ulja u velikom tiganju sa poklopcem, a zatim dodajte ćuretinu i pržite 5 minuta, često mešajući, dok ne počne da porumeni.

U šerpu umutiti pirinač i cimet, pa uliti 400 ml ključale vode i bujon, pa dobro promešati. Dodajte celer, majčinu dušicu, godži bobice i puno mlevenog crnog bibera. Čvrsto pokrijte tiganj da para ne bi izlazila i kuvajte na laganoj vatri 20 minuta.

U međuvremenu zagrejte preostalo ulje u nelepljivom tiganju i dodajte luk. Kada počne da omekšava, poklopite šerpu na 5 minuta da se još malo prodinsta. Skinite poklopac i lagano pržite 12-15 minuta do zlatne boje, često mešajući.

Nakon što se pirinač kuvao 20 minuta, proverite nivo vode – ako je pirinač još uvek previše orašast i sva tečnost je upijena, dodajte još do 100 ml vode. Umešajte šafran, ponovo poklopite i kuvajte 5-10 minuta dok pirinač ne omekša. Dodajte beli luk i spanać, kratko prokuvajte da listovi uvenu, pa isključite vatru. Provucite kroz prženi luk i bademe. Pokrijte tiganj i ostavite da odstoji 5 minuta pre serviranja.

AKTIVIRANJE BELNOG LUKA

Seckanje i gnječenje belog luka promoviše enzim koji maksimizira njegove zdravstvene prednosti – tako da je to najbolje uraditi 10 minuta pre upotrebe da bi se aktivirao.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs