Sastojci:
– 500 g tikvica – 200 g sira (edamer, gauda ili slični) – 100 g hlebnih mrvica – 50 g brašna – 1/2 vrećice praška za pecivo – 4 jaja – 150 ml jogurta – so
Priprema:
Tikvice narendati, posoliti i ostaviit da puste vodu(oko 10-15 minuta). Zatim ih ocediti od vode. Mrvice, brašno i prašak promešati. Sir narendati, dodati u oceđene tikvice, zatim dodati umućena jaja, jogurt i na kraju hlebnu mešavinu od mrvica i brašna. Posoliti i promešati.
Rernu zagrejati na 200°C. Pleh okrugli 23-24 cm lagano namastiti, izliti smesu i peći oko 30-35 minuta dok se dobije lepa boja. Pečenu pitu ostaviti par minuta da odstoji pa poslužiti toplu ili hladnu. Pita je jako fina i sočna.
Savet plus:
Umjesto hlebnih mrvica mogu se staviti mlevene zobene pahuljice ili nešto slično. Brašno može biti integralno, kukuruzno ili obično glatko.
U pitu se može dodati i seckana šunka, pančeta ili nešto slično. Poslužiti uz čašu jogurta ili uz sezonsku salatu.
Prijatno!
(Stil.kurir.rs)