Sastojci za 4 osobe:
- 1 veća glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 700 gr svežih paprika babura
- 1 kg paradajza
- 2-3 kašike (zavisi od kiselosti paradajza) šecera kristala
- 1 kom (ako ga volite, a ne mora) lovorov list
- 2 kašičice soli
- 1. kašičica mlevenog bibera
- 1.kašičica začina
- 2 kom jaja
- 1.supena kašika peršunovog lista
- 1 dl ulja
Priprema:
- Paprike oprati, obrisati, očistiti od semena i peteljki i naseckati srednje krupno.
- Paradajz oprati i očistiti od peteljki , pa izrendati na krupnu stranu rendeta, odstranjujući kožicu. Ako je zreo i mek paradaiz, moze se oljuštiti, a ako je zamrznut, kratko ga oprati pod mlazom vruće vode, da se kožica odvoji od mesa paradaiza, pa ga onda oljuštiti i usitniti seckanjem ili rendanjem.
- Crni luk očistiti i sitno iseckati, pa propržiti staklasto na umerenoj temperaturi u zagrejanom ulju.
- Beli luk protisnuti kroz presu i dodati ga crnom luku da se kratko proprži, samo da pusti miris (za vas, sto imate čulo mirisa), odnosno oko pola minuta (za mene, ženu sa manom).
- Isečene paprike dodati u beli luk i pojačati temperaturu, da se paprike prže, a ne da se kuvaju i pretvore u kašastu masu (treba da ostanu polučvrste, a pržene).
- Kada su paprike propržene, dodati izrendan paradaiz, šećer (obavezno ga stavljam, jer da bolji ukus bećarcu i neutrališe kiselost paradaiza), lovorov list, so i biber.
- Pržiti oko 15 - 20 minuta, pa dodati začin.
- U posebnu činijicu razbiti jaja i lagano umutiti viljuškom, ne treba da bude penasto.
- Posle 5 minuta u bećarac dotati umućena jaja, sipajući u mlazu, a istovremeno muteći viljuskom, da se jaja rasporede po celoj masi.
- Isključiti i dodati sitno naseckan peršunov list.