Supruga glumca Stevana Pialea odlično se snalazi u kuhinji, o čemu najbolje svedoči njen nalog na Instagramu Samo svega stavi dosta. Una je ekspert za poslastice, a nama je pažnju privukla čuvena Kolibri torta (Hummingbird Cake).
‒ Hummingbird Cake potiče sa juga Amerike, iz sedamdesetih godina, i niko ne zna zašto se baš tako zove. Postoji nekoliko teorija, ali glavna je da je torta toliko slatka i lepa da se svi motaju oko nje kao kolibri (hummingbird) oko cveća – objasnila je Una i podelila recept.
Sastojci:
- 375 g brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- kašičica i po cimeta
- 1/4 kašičice muskatnog oraha
- 1/4 kašičice karanfilića
- 1 kašičica soli
- 4 zrele banane, izgnječene
- 250 g ananasa iz konzerve, usitnjenog
- 3 jaja
- 160 ml ulja
- 200 g braon šećera
- 100 g šećera
- 2 kašičice arome vanile
Za fil od krem-sira:
- 300 g šećera u prahu
- 400 g krem-sira
- 140 g putera na sobnoj temperaturi
- 3 kašičice arome vanile
Uputstvo:
1. Uključite rernu na 180°C. U jednoj vangli pomešajte brašno, sodu bikarbonu, začine i so.
2. U drugoj pomešajte ostale sastojke za patišpanj, mešajući ih mikserom posle dodavanja svakog sastojka.
3. Sipajte suve sastojke u mokre i kada masu sjedinite, rasporedite je na tri dela. (Možete u tri ista okrugla pleha, ali ja to nemam, pa sam pekla u tri navrata: prvo sipam u pleh, ispečem koru, izvadim je iz pleha, pa u isti pleh sipam novu, jednaku količinu, ispečem je i postupak ponovim još jednom.) Pecite oko 25 minuta ili dok čačkalicu ubodenu u sredinu patišpanja ne izvadite čistu.
4. Dok se patišpanji hlade vi pravite fil od krem-sira. Mutite puter da postane mekan i gladak. Dodajte krem sir i sve dobro sjedinite. Smesi dodajte šećer u prahu i aromu vanile i opet sve sjedinite. Kada krem budete premazivali preko kolača, možda vam se učini tečniji, ali ne brinite, stegnuće se u frižideru i biće taman kako treba.
5. Sačekajte da se patišpanj skroz ohladi pre nego što sastavite tortu. Kada se ohladi, rasporedite fil od krem-sira između tri patišpanja i na kraju njime obložite celu tortu. Držite je u frižideru nekoliko sati pre nego što počnete da je sečete, da se ne bi raspala.
Prijatno!