probajte

KOLIBRI TORTA: Američka poslastica prepuna kremastog fila i kora koje se tope u ustima! (RECEPT)

Kolibri torta po receptu Une Piale

Recepti
Autor:
KOLIBRI TORTA: Američka poslastica prepuna kremastog fila i kora koje se tope u ustima! (RECEPT)
Kolibri torta, Foto: Shutterstock

Supruga glumca Stevana Pialea odlično se snalazi u kuhinji, o čemu najbolje svedoči njen nalog na Instagramu Samo svega stavi dosta. Una je ekspert za poslastice, a nama je pažnju privukla čuvena Kolibri torta (Hummingbird Cake).

Hummingbird Cake potiče sa juga Amerike, iz sedamdesetih godina, i niko ne zna zašto se baš tako zove. Postoji nekoliko teorija, ali glavna je da je torta toliko slatka i lepa da se svi motaju oko nje kao kolibri (hummingbird) oko cveća – objasnila je Una i podelila recept.

Sastojci:

  • 375 g brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • kašičica i po cimeta
  • 1/4 kašičice muskatnog oraha
  • 1/4 kašičice karanfilića
  • 1 kašičica soli
  • 4 zrele banane, izgnječene
  • 250 g ananasa iz konzerve, usitnjenog
  • 3 jaja
  • 160 ml ulja
  • 200 g braon šećera
  • 100 g šećera
  • 2 kašičice arome vanile

Za fil od krem-sira:

  • 300 g šećera u prahu
  • 400 g krem-sira
  • 140 g putera na sobnoj temperaturi
  • 3 kašičice arome vanile

Uputstvo:

1. Uključite rernu na 180°C. U jednoj vangli pomešajte brašno, sodu bikarbonu, začine i so.

2. U drugoj pomešajte ostale sastojke za patišpanj, mešajući ih mikserom posle dodavanja svakog sastojka.

3. Sipajte suve sastojke u mokre i kada masu sjedinite, rasporedite je na tri dela. (Možete u tri ista okrugla pleha, ali ja to nemam, pa sam pekla u tri navrata: prvo sipam u pleh, ispečem koru, izvadim je iz pleha, pa u isti pleh sipam novu, jednaku količinu, ispečem je i postupak ponovim još jednom.) Pecite oko 25 minuta ili dok čačkalicu ubodenu u sredinu patišpanja ne izvadite čistu.

4. Dok se patišpanji hlade vi pravite fil od krem-sira. Mutite puter da postane mekan i gladak. Dodajte krem sir i sve dobro sjedinite. Smesi dodajte šećer u prahu i aromu vanile i opet sve sjedinite. Kada krem budete premazivali preko kolača, možda vam se učini tečniji, ali ne brinite, stegnuće se u frižideru i biće taman kako treba.

5. Sačekajte da se patišpanj skroz ohladi pre nego što sastavite tortu. Kada se ohladi, rasporedite fil od krem-sira između tri patišpanja i na kraju njime obložite celu tortu. Držite je u frižideru nekoliko sati pre nego što počnete da je sečete, da se ne bi raspala.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs