poslastica san snova

TORTA OD KOKOSA I BELE ČOKOLADE: Bela kremasta lepotica koja će vas osvojiti zauvek! (RECEPT)

Kombinacija kokosa i bele čokolade osvojiće vaša nepca

Recepti
Autor:
TORTA OD KOKOSA I BELE ČOKOLADE: Bela kremasta lepotica koja će vas osvojiti zauvek! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci za biksvit:

  • 275 grama oštrog brašna
  • 100 grama kokosovog brašna
  • 200 grama šećera
  • 1 vanilin šećer (ili 2 male kašičice ekstrakta od vanile)
  • 170 grama maslaca
  • 5 belanaca
  • 120 ml kisele pavlake
  • 240 ml kokosovog mlijeka
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • pola kašičice sode za pečenje
  • prstohvat soli

Sastojci za kremu:

  • 5 žumanaca
  • 2 velike kašike šećera
  • 500 grama bele čokolade
  • 250 ml slatke pavlake
torta od kokosa i bele čokolade
foto: Shutterstock

Dodatak:

  • kokos za ukrašavanje

Priprema:

  • Svi sastojci za biskvit moraju biti sobne temperature pa maslac, belanca i kiselu pavlaku izvadite iz frižidera 40-tak minuta ranije.
  • Odvojite belanca od žutanaca.
  • Sa strane u jednoj posudi prosejte oštro brašno s praškom i sodom bikarbonom, dodajte so i kokosovo brašno pa sve zajedno promešajte.
  • U drugu posudu za miksanje stavite šećer, vanilin ili ekstrakt i maslac pa mutite na najjačoj brzini oko dva minuta dok ne dobijete glatku kremastu smesu.
  • Zatim s rubova posude špatulom sastružite smesu kako biste sve dohvatili mikserom.
    • Malo po malo dodajite belanca u smesu i nakon svakog dodavanja dobro umutite.
    • Zatim, ubacite i kiselu pavlaku i izmiksajte.
    • Smanjite brzinu i naizmenično u smesu dodajite suve sastojke (mešavina brašna i kokosa) i kokosovo mleko.
    • Mutite na laganoj brzini dok ne potrošite sve sastojke i ne dobijete kompaktnu smesu.
  • Pripremite dva okrugla kalupa iste veličine, te ih premažite s malo maslaca i posipajte hlebnim mrvicama.
  • Podelite smesu u dva kalupa i pecite 20 minuta na 180 Celzijusa.
  • Kada se kore ispeku ostavite da se u potpunosti ohlade u kalupu.
  • Tada možete filovati.
  • Počnite s pripremom kreme. Žumanca pomešajte sa šećerom i kuvajte na pari između 5 do 10 minuta uz stalno mešanje kako smesa ne bi prijanula za posudu.
  • Kada sklonite s vatre, još malo mešajte kremu dok u nju ne uđe hladniji vazduh i ne rashladi ih.
  • Belu čokoladu nastrugajte i stavite u posudu.
  • Zagrejte slatku pavlaku do ključanja i odmah prelijte preko čokolade.
  • Mešajte čokoladu dok se u potpunosti ne otopi i sedini s pavlakom.
  • Tada u smesu dodajte i skuvana žumanca, sve dobro promešajte špatulom i ostavite da se ohladi.
  • Prekrijte posudu plastičnom folijom.
  • Kad je krema hladna, (otprilike nakon sat-dva stajanja), filujte tortu.
  • Na prvu koru stavite polovinu kreme i ravnomerno premažite prema rubovima.
  • Položite drugu koru preko kreme i samo lagano pritisnite s dlanovima kako biste je malo stisnuli.
  • Drugi deo kreme razmažite po vrhu torte i spuštajte špatulom preko rubova skroz do dna torte dok je celu ne premažete.
  • Na kraju pospite kokos preko nje i stavite je u frižider da se ohladi.
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs