Zdravo i ukusno

SVEČANI JELOVNIK ZA VELIKI PETAK: Savršeni obroci od ribe i povrća! (RECEPT)

Veliki petak je jedan od najznačajnijih praznika kod Hrišćana. Običaj nalaže da se ovaj dan posti.

Recepti
Autor:
SVEČANI JELOVNIK ZA VELIKI PETAK: Savršeni obroci od ribe i povrća! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Veliki petak je praznik koji se obavezno posti. Oni istrajniji vernici, ovaj dan provedu u strogom postu na vodi, dok se većina ipa opredeljuje za svečanu, posnu trpezu.

Pored obaveznog farbanja jaja, evo šta još možete da spremite kako biste se gostili na samom početku prazničnog vikenda:

Obrok salate:

Krompir salata:

Potrebno je: Kuvan krompir, mladi luk, beli luk, fileti ribe, peršun.

Priprema: Ribu skuvajte, kao i krompir. Zatim u činiji iseckajte i jedn i drugo, posolite i stavite malo bibera, malo maslinovog ulja i jabukovog sirćeta. Luk iseckajte pa pomešajte sa krompirom i ribom. Stavite i vezicu peršuna, sitno iseckanu. Zatim sve lepo promešajte i poslužite.

Kukuruz salata:

Potrebno je: 2 konzerve kukuruza šećerca, 2 konzerve tunjevine; 100 grama maslina; 3 šargarepe (izrendane); so, biber, maslinovo ulje, sok od limuna. Svež peršun.

Priprema: U činiji pomešajte oceđen kukuruz i oceđenu tunjevinu. Zatim dodajte seckane masline, rendane šargarepe. Dodajte so, biber, maslinovo ulje i svež peršun, sitno iseckan.

Sve izmešajte i poslužite.

Lutkasna salata:

Potrebno: 200 grama posnih makarona, susam, 3 ljute papričice, so, ulje, biber, peršun.

Priprema: Makarone skuvajte, pa procedite. Zatim susam prepržite pa dodajte makaronama. Ljute papričice sitno iseckajte pa dodajte makaronama. Dodajte so, biber i maslinovo ulje. Po želji i peršun. Sve izmešajte i poslužite.

Skuvajte 200 grama posnih makarona (bez jaja).

Propržite 3 kašike susama.

iseckajte 3 ljute papričice.

Pomešajte gore navedene sastojke sa 100 gr. posnog susama i voala salata je gotova!

Riba na 3 načina:

Fileti soma:

Potrebno: Pakovanje fileta soma(oko 500 grama); 2 tikvice; 4 mlada krompira; 1 glavica crvenog luka, 4 čeri paradajza, so, ulje, origano, biber.

Priprema: U vatrostalnu činiju stavite malo ulja, pa naseckajte sve navedeno povrće. Dodajte so i biber, ali i origano. Izmešajte. Po vrhu posložite filete soma, posoljene. Pecite u rerni oko pola sata na 200 stepeni Celzijusa.

Pastrmka pečena u rerni:

Potrebni sastojci: 2 pastrmke (oko 250 g po komadu očišćene), 2 kašike maslinovog ulja, 1 kašikica mešavine začina (bosiljak, origano, ruzmarin, peršun), so i biber po ukusu, 2 čena belog luka, 1 limun, 1 dl belog vina, 2 kašike putera, vezica svežeg peršuna.

Priprema: Koricu limuna narendajte i dodajte u suve začine. U činiju, u koju može da stane cela riba, ribu pomešajte ulje, vino, sok od limuna i suve začine.

Pastrmke, i spolja i iznutra, posolite, pobiberite i uvaljajte u pripremljenu marinadu. Ostavite je da odstoji barem dok se rerna ne ugreje, a ako imate vremena možete je ostaviti i preko noći u frižideru.

Rernu uključite da se greje na 250°C.

Ribu izvadite i ocedite od marinade i prebacite je u posudu za pečenje. Tepsiju sa ribom stavite u zagrejanu rernu i pecite 15-20 minuta.

Dok se riba peče, u šerpicu sipajte marinadu, dodajte iseckani beli luk i puter. Sve zagrejte i ostavite da lagano krčka na niskoj temperaturi tih petnaestak minuta dok se riba peče. Pečenu pastrmku izvadite iz rerne i prelijte pripremljenim prelivom. Poslužite uz prilog po želji.

Pijani šaran:

Sastojci: 1,5 kg šarana; 1 limun; 2 čena belog luka; 1 kašika golice; So, biber; Dimljena slatka mlevena paprika po ukusu; 500g mladog kuvanog krompira; 200g šargarepe isečene na kolutove; 150g praziluka isečenog na kolutove; 0,5 dl maslinovog ulja; 1,5 dl belog vina; 1/4 veze peršuna za dekoraciju.

Priprema: Očišćenog šarana začiniti solju, biberom i paprikom tako što se začini dobro utrljaju iznutra i spolja. Napuniti šarana kriškama limuna i seckanim belim lukom pa staviti u pleh za pečenje. Šargarepu iseći na kolutove. Oko šarana rasporediti povrće, začiniti ga preliti sa malo ulja, a zatim sve naliti belim vinom i posuti golicom od bundeve. Ostatak limuna iseći na tanke kriške i rasporediti po ribi i povrću. Peći u rerni na 180°C oko 25min.

Riba
foto: Profimedia

Deserti:

Posne šišarke:

Potrebno je: 300 grama kukuruznog muslija; 200 grama posnog margarina; 100 grama mlevenog badema; 300 topljene crne čokolade.

Priprema: Kukuruzni musli i bademe pomešajte. Prelijte preko rastopljen margarin i čokoladu. Izmešajte. Punite u papirne činijice i stavite u frižider da se stegne.

Medeno srce:

Potrebno je: 250 ml kisele vode; 120 ml ulja; 200 g šećera; 1 kašika pekmeza po izboru; 250 g brašna; 3 kašike kakaoa; 1 kašičica sode bikarbone; 1 kašičica cimeta.

Premaz: pekmez po želji.

Preliv 100 grama čokolade i 2 kašike ulja.

Priprema: Umešajte lepo kiselu vodu, ulje, šećer, 1 kašiku pekmeza, brašno, kakao, sodu bikarbonu i cimet. Pecite oko 20 minuta na 200 stepeni. Vreo kolač premažite sa pekmezom. Kada se kolač ohladi, prelijte ga rastopljenom čokoladom.

Baklava

Potrebno je: 1kg kora za pitu; 700g oraha; 250g prezle; 200g maslaca; 1dl ulja; Agda: 1,5kg šećera; 1,5l vode; 1 limun.

Priprema: Orahe sameljite. Zatim svaku koru kada je složite u tepsiju, premažite sa malo ula pa pospite malo oraha i ređajte dok ne potrošite ulje, orahe i kore. Zatim isecite baklavu u pravilne kocke ili rombove. U tiganju rastopite maslac, tako da "ucvrči", zatim vrelim maslacem prelijte baklavu. Pecite je na 200 stepeni oko 20ak minuta. Zatim vreo kolač prelijte prokuvanom i prohlađenom agdom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs