Desert neobičnog izgleda, vrlo je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući raznolikosti punjenja svako može da uživa u jednistvenom ukusu. Reći ćemo vam šta je mochi, kakve veze ima daifuku s tim i odakle dolazi zbrka u imenima deserta.

Takođe ćemo vam otkriti recept i savete za pravljenje savršenog mochi-ja.

Mochi ili daifuku

U različitim izvorima, ovaj desert se naziva drugačije. Negde je on daifuku, ali u većini evropskih izvora to je i dalje mochi. Mochi je testo od pirinč, a tradicionalno se pravi od lepljivog pirinča, koji se prvo kuva, a zatim dugo lupa da bi se stvorila mlevena masa slatkog ukusa. Ovo je tradicionalni način pripreme mochi-a, a u savremenim receptima to se može znatno olakšati korišćenjem mikrotalasne pećnice.

Pirinčano testo se koristi ne samo u japanskoj kuhinji, već i u kineskoj, južnokorejskoj, tajlandskoj, havajskoj. Mochi se koristi za pripremu raznih jela, najčešće slatkih. Komadići testa dodaju se u japansku supu osiruko napravljenu od prženog pasulja. Takođe, razna punjenja, upravo ovom desertu donose naziv daifuku. Tradicionalno punjenje za daifuku je anko.

Popularni brend Lotte proizvodi mochi sladoled, koji je zapravo kugla sladoleda umotana u testo od pirinča. Mochi se u Japanu jede tokom cele godine, ali takvi deserti su posebno popularni tokom novogodišnjih praznika. Običaj je mochi pokloniti komšijama i rođacima.

Kako napraviti mochi

Lepota mochi-ja je u jednostavnosti pripreme. Ovu poslasticu nije potrebno peći, a za njenu podlogu - testo, dovoljna su četiri sastojka.

Sastojci

  • 160 g slatkog pirinčanog brašna;
  • 60 g šećera;
  • čaša vode;
  • kukuruzni skrob za posipanje testa

Japanski mochi desert - kuglica testa sa punjenjem - popularan je trend na društvenim mrežama.

Japanski mochi desert - kuglica testa sa punjenjem - popularan je trend na društvenim mrežama.