Tri fenomenalna fila koja presecaju korice, puno oraha i čokolade, dovoljni su da znate da imate posla sa jednom starinskom i bogatom tortom.
Potrebni sastojci:
Kore:
- 12 belanaca
- 12 kašike šećera
- 4 kašike brašna
- 300 mlevenih oraha
Prvi fil:
- 120 g šećera
- 50 g putera ili margarina
Drugi fil:
- 120 g čokolade
- 120 g putera ili margarina
Treći fil:
- 12 žumanaca
- 8 kašika šećera
- 1 dcl mleka
- 2 vanilin šećera
- 250 g putera ili margarina
Priprema:
Kore:
Belanca i šećer umutite u čvrst sneg, pa dodajte brašno i mlevene orahe lagano mešajući kašikom. Od smese peći 1 koru u velikoj tepsiji od rerne, na 180 stepeni od 20 do 25 minuta. Pečenu koru ohladiti i podeliti na 3 jednaka dela.
Prvi fil:
Šećer staviti u šerpu na tihoj vatri da se topi i kad je postane smeđe boje dodati u njega puter i mešati dok ne postane glatka karamel masa. Sa tom vrućom masom tanko premazati kore.
Drugi fil:
Od čokolade i putera napraviti glazuru i kad se glazura malo prohladi, namazati je na sve tri kore preko karamele i ostavite da se čokolada stegne.
Treći fil:
Kuvati na pari žumanca, šećer i mleko dok se ne zgusne. U ohlađeno dodati umućeni puter i sve dobro zajedno izmiksati. Filom mažite sve tri pripremljene kore
Tortu ukrasite rastopljenom čokoladom ili pospite mevenim orasima.