Tri fenomenalna fila koja presecaju korice, puno oraha i čokolade, dovoljni su da znate da imate posla sa jednom starinskom i bogatom tortom.
Potrebni sastojci:
Kore:
- 12 belanaca
- 12 kašike šećera
- 4 kašike brašna
- 300 mlevenih oraha
Prvi fil:
- 120 g šećera
- 50 g putera ili margarina
Drugi fil:
- 120 g čokolade
- 120 g putera ili margarina
Treći fil:
- 12 žumanaca
- 8 kašika šećera
- 1 dcl mleka
- 2 vanilin šećera
- 250 g putera ili margarina
Priprema:
Kore:
Belanca i šećer umutite u čvrst sneg, pa dodajte brašno i mlevene orahe lagano mešajući kašikom. Od smese peći 1 koru u velikoj tepsiji od rerne, na 180 stepeni od 20 do 25 minuta. Pečenu koru ohladiti i podeliti na 3 jednaka dela.
Prvi fil:
Šećer staviti u šerpu na tihoj vatri da se topi i kad je postane smeđe boje dodati u njega puter i mešati dok ne postane glatka karamel masa. Sa tom vrućom masom tanko premazati kore.
Drugi fil:
Od čokolade i putera napraviti glazuru i kad se glazura malo prohladi, namazati je na sve tri kore preko karamele i ostavite da se čokolada stegne.
Treći fil:
Kuvati na pari žumanca, šećer i mleko dok se ne zgusne. U ohlađeno dodati umućeni puter i sve dobro zajedno izmiksati. Filom mažite sve tri pripremljene kore
Tortu ukrasite rastopljenom čokoladom ili pospite mevenim orasima.
Priča kaže da je torta Greta Garbo, koja nosi ime jedne od najlepših glumica ikada, nastala u Budimpešti, po recepturi jedne od najčuvenijih i nasjtarijih poslastičarnica u gradu.