Sastojci:
Za biskvit:
- 6 jaja
- 80 g šećera
- 4 kašičice ulja
- 60 g pšeničnog oštrog brašna
- 15 g kakaa u prahu (2 kašike)
- 1 kašičica praška za pecivo
- 80 g pečenih mlevenih lešnika
Za svetli krem:
- 80 g gustina
- 100 šećera
- 1 vanilin šećer
- 800 ml mleka,
- 250 g maslaca
Za tamni krem:
- 500 ml slatke pavlake
- 300 g čokolade
Za glazuru:
- 150 g čokolade,
- 50 g maslaca
Priprema:
Biskvit:
Jaja i šećer penasto izmešajte, dodajte ulje, brašno pomešano s kakaom i praškom za pecivo. Na kraju umešajte mlevene lešnike. Smesu razdelite na dva dela. Pecite biskvite na 180 °C oko 18 minuta u tepsiji veličine 32x18cm obloženoj papirom za pečenje.
Preko biskvita u tepsiji nanesite svetli krem, prekrijte drugim biskvitom i prelijte mlakim tamnim kremom. Kolač ohladite i prelijte čokoladnom glazurom. Svetli krem:
Gustin pomešajte sa šećerom, vanilin šećerom i malo mleka. Preostalo mleko zagrejte do vrenja. Umešajte pripremljeni gustin i kuvajte uz mešanje nekoliko minuta. Krem ohladite uz mešanje i na kraju umešajte razrađeni maslac sobne temperature. Tamni krem:
Slatku pavlaku zagrejte do vrenja, uklonite s vatre i dodajte čokoladu, pa mešajte dok se čokolada ne otopi.
Pre posluživanja kolač isecite na kocke. Savet:
Biskvit možete ispeći i u jednom delu, pa na njega naneti beli, a zatim tamni krem.
(Stil.kurir.rs/Coolinarika.com)