Naizgled jednostavan specijalitet ipak zahteva iskustvo u kuhinji i volju da se posvetite istraživanju i eksperimentisanju sve dok ne ubodete kako da meso bude sočno i ukusno. Srećom, danas imamo bezbroj step by step upustava koji nas vode kroz sve faze pripreme. A tu je i nekoliko kratkih pravila po kojima čuveni Gordon Ramsey priprema biftek. Zapišite!
- Pre prženja, izvadite bitek i ostavite ga da odstoji 10 minuta na sobnoj temperaturi. Ukoliko u tiganj ubacite meso direktno iz frižidera, ono će postati neukusno i tvrdo.
- Dobro začinite meso. Više od trećine začina nestaje čim biftek dotakne vreli tiganj.
- Kada polažete meso u tiganj, stavljajte meso od sebe, kako bi ste izbegli prskanje ulja.
- Nema boje, nema ukusa. Dobro zapecite vaš biftek i ne okrećite ga previše sa jedne na drugu stranu, već pustite da se lepo peče.
- Začinite aromoma po želji. Koritite beli i crni luk, ruzmarin i slične dodatke kako bi ukus mesa bio bogatiji i aromatičniji.
- Pre nego što izvadite biftek, rastopite malo putera i „okupajte“ biftek njime. Tako će meso biti mekše i ukusnije.
- Posle pečenja, ostavite meso da "odleži". Tada će se svi sokovi u mesu akumulirati i meso će biti sočnije.
- Nikada ne secite vaš biftek pretanko, jer ćete tako osloboditi previše sokova iz mesa.
Biftek je jelo na kome se pokazuje snaga i znanje kuvara.
Budi deo Stil zajednice.