Često na proizvodima od smrznutog testa možemo pročitati uputstvo za upotrebu u kojem je navedeno da se proizvod pre pečenja mora odmrznuti i ostaviti da stoji dok ne naraste. Jedino tako testo će biti mekano i neće ostati dekavo unutra.
Ipak, ukoliko ste sada izvadili, na primer, žu žu iz zamrzivača i nemate vremena da čekate da se odmrzne, mi vam donosimo nekoliko načina za brzu i laku pripremu.
Brzo odmrzavanje
Testo nije lako odmrznuti, ipak ukoliko imate mikrotalasnu sve će biti brzo gotovo.
- Žu žu ili drugo lisnato testo poređajte na tanjir i na mikotalasnoj podesite na odmrzavanje.
- Prilagodite vreme odmrzavanja količini zamrznutog testa.
- Nakon što testo postane meko, mikotalasnu uključite da zagreje testo… Dovoljno je svega 30, 40 sekundi da testo krene da narasta.
- Nakon toga, samo stavite testo u zagrejanu rernu na 230 Celzijusa.
Naopaka gibanica: Samo pravi majstori ovo mogu da naprave! (RECEPT)
Koja je tajna najlepše razlistanog testa?
- Kad je testo na pola pečeno uključite na rerni opciju pečenja sa ventilatorom.
- Trik najlepše razlistanog peciva je upravo u tom vazduhu koji duva u rerni i podigne testo tako da maltene svaki listić bude odvojen od drugog.
- Ne smanjujte temperaturu do samog kraja pečenja, već kad je lepo rumeno izbadite i ostavite da se prohladi.
Nakon što jednom isprobate ove savete više nikada nećete čekati po nekoliko sati da se testo odmrzne, a žu žu vam više nikad neće biti slepljen.
Deca naročito vole da jedu “razlistani” žu žu, koji ima super hrskavu koricu odozgo.