Vratili ste se na posao i ne znate šta da ponesete za užinu? Ovaj problem možete lako da rešite. Naime, poslastičari na britanskom dvoru koji su na zvaničnom Instagram profilu podelili recept za pogačice s pekmezom koje se već godinama poslužuju kao ukusan "snack" na baštenskim zabavama u Bakingemskoj palati.
Pogačice nije teško napraviti, a većinu sastojaka verovatno već imate kod kuće. Osim što su savršene za vikend ili dane kada očekujete goste, možete ih poneti sa sobom na posao. Odlične su drugi pa čak i treći dan nakon pečenja!
Sastojci
- 500 g brašna
- 28 g praška za pecivo
- 94 g maslaca
- 86 g šećera
- 2 cela jaja
- 140 ml mlaćenice
- 100 g suvog grožđa
Priprema
Zagrejte rernu na 180 °C. Potom pomešajte brašno, prašak za pecivo, puter i šećer dok ne dobijete granulastu teksturu. U drugoj posudi jaja istucite s mlaćenicom pa ih dodajte brašnu.
Mešajte testo dok ne postane glatko pa mu dodajte mu suvo grožđe. Izvadite ga iz posude, pokrijte i ostavite da miruje oko 30 minuta.
Kasnije, razvaljajte ga na debljinu od 2,5 cm i izrežite okruglim kalupom za pogačice. Nakon što ste potrošili celo testo, ostavite pogačice neka miruju još 20-tak minuta. Pogačice s gornje strane premažite umućenim žumancetom pa ih pecite 10-12 minuta dok ne poprime zlaćanu boju.
Neka se dobro ohlade pre posluživanja, a potom ih servirajte s malo pekmeza, džema ili šlagom. Prijatno!