NEVEROVATAN ŽIVOT

JEDNO PLEME SA OSTRVA U TIHOM OKEANU SMATRA GA ZA BOŽANSTVO: 5 stvari koje možda niste znali o princu Filipu! (FOTO)

Princ Filip je preminuo 9. aprila prošle godine, svega nekoliko meseci pre svog 100. rođendana.

Vip priča
Autor:
JEDNO PLEME SA OSTRVA U TIHOM OKEANU SMATRA GA ZA BOŽANSTVO: 5 stvari koje možda niste znali o princu Filipu! (FOTO)
Princ Filip, Foto: Profimedia

I pre nego što se oženio britanskomkraljicom Elizabetom II, vojvoda od Edinburga je imao puno porodičnih veza sa kraljevskim porodicama na Starom kontinentu. Naime, njegova majka, princeza Alisa od Betenberga, bila je praunuka slavne britanske kraljice Viktorije, a otac mu je bio princ Andrej od Grčke i Danske. On je takođe bio u daljem srodstvu sa naslednicima pruskih kraljeva i naslednicima porodice Romanov. Ostanite sa nama u nastavku, ako želite da saznate još fascinantnih činjenica iz života princa Filipa.

Porodica princa Filipa bila je primorana da napusti Grčku

Nakon Grčko-turskog rata (1919-1922) i abdikacije grčkog kralja Konstantina I, inače Filipovog ujaka, on je bio prinuđen da zajedno sa porodicom napusti Grčku. Oni su evakuisani iz ove zemlje britanskom krstaricom Kalipso, koja ih je prevezla do Francuske. Princ Filip je sve do svoje sedme godine živeo u Parizu.

OVA VEST JE MNOGE RAZNEŽILA: Princ Hari i Megan Markl odabrali ime za svoju devojčicu? (FOTO)

Princ Filip
foto: Profimedia

Princ Filip je upoznao kraljicu Elizabetu II kada je ona imala 13 godina

Godine 1939. princ Filip se priključio Britanskoj Kraljevskoj mornarici. Iste godine, kraljevska porodica je posetila Dartmut, gde je on bio stacioniran. Tadašnja kraljica Elizabeta, supruga kralj Džordža VI, zamolila ga je da tokom ove posete pravi društvo njenim ćerkama, princezama Elizabeti i Margaret. Princ Filip i princeza Elizabeta su od tog trenutka počeli da razmenjuju pisma, a osam godina kasnije su se venčali.

On je imao pilotsku dozvolu

Princ Filip se jednako dobro snalazio i na otvorenom moru i na nebu. On je, naime, 1953. završio obuku za pilote aviona Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva. Dozvolu za vožnju hilikoptera dobio je 1956, a od 1959. je mogao da vozi i privatne avione. Nakon što je odvezao svoj poslednji let 1997. (kada je imao 76 godina), princ Filip je iza sebe imao 6.000 sati na mestu pilota čak 59 različitih letelica.

Kraljica Elizabeta, princ Filip
foto: Profimedia

Jedno pleme sa ostrva u Tihom okeanu smatra ga za božanstvo

Narod sela Joanen, koje se nalazi na ostrvu Tana pacifičke države Vanuatu, veruje da je princ Filip bog. Pripadnici ovog plemena se klanjaju njegovim portretima i slave njegov rođendan uz veliku pompu. Princ Filip je više puta ugostio predstavnike ovog naroda u svom domu Londonu i razmenio sa njima poklone i fotografije.

Princ Filip je imao najduži život od svih muških pripadnika kraljevske porodice

Samo su kraljica Elizabeta, majka Elizabete II, i princeza Alisa, vojvotkinja od Glostera, živele duže od njega. Prva je imala 101. godinu u trenutku svoje smrti 2002, dok je Alisa preminula 2004, tri meseca pre svog 103. rođendana. Princ Filip je ujedno vlasnik još jednog rekorda. Naime, njegov brak sa kraljicom Elizabetom II, koji je trajao čak 73 godine, najduži je u istoriji britanske kraljevske porodice.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs