Neverovatno

5 ŽENA KOJE SU PROMENILE SVET: Ono što su one uradile, niko više ne može!

Kako se bliži 8. mart, internacionalni dan žena, donosimo vam priču o pet žena koje su ostavile trag u istoriji.

Galerije
Autor:
1 / 7 Foto: Profimedia

Donosimo vam priču o 5 žena koje su ostavile upečatljiv trag u istoriji:

1. Kraljica Elizabeta II

Elizabeta II je kraljica koja najduže vlada nekom monarhijom.

Najbogatija je kraljica sveta, a njeno bogatstvo, koje dolazi od dragulja, umetničkih dela i nekretnina, procenjuje se na 310 miliona funti.

Drži rekord i po broju zemalja u kojima je trenutno poglavar države. Elizabeta II, iako nema političku moć, kraljica je u 16 zemalja Komonvelta.

Njeno lice bilo je na novčanicama 35 zemalja sveta. Kraljica Viktorija je bila na novčanicama 21 zemlje, a kralj Džordž V na 19.

Ona je najstarija britanska kraljica u istoriji. Najstariji je monarh na svetu, nakon što je umro kralj Saudijske Arabije Abdullah Bin Abdulaziz Al Saud.

2. Amelija Erhart

Američka avijatičarka i druga osoba ( i prva žena!) koja je sama preletela Atlantik svakako spada u pionire avijacije.

Kada je imala 23 godine, sa ocem je posetila jedan aeromiting i prvi put poletela avionom. Tada je shvatila šta je njen poziv.

"Znala sam da moram da letim", prisetila se jednom prilikom.

Ona je vredno radila i uz pomoć majčine i svoje ušteđevine, platila časove letenja da bi kasnije kupila sopstveni avion koji je nazvala "Kanarinac" zbog jarke žute boje. Upravo je u tom avionu oborila visinski rekord za ženske pilote kada je stigla do visine od čak 4.267 metara.

S pilotom Vilmerom Šulcom uspela je 18. juna 1928. godine, nakon 21 sata leta, da preleti Atlantski okean, ali nije bila u potpunosti zadovoljna — želela je da ponovi ovaj podvig sama. Zato je 20. maja 1932. godine ponovo poletela i uspela u svojoj nameri, ali su Amelijine ambicije porasle.

Želela je da preleti svet.

Zato se s navigatorom Fredom Nolanom iz Majamija uputila na ovaj dalek put i uspela da preleti Afriku i Aziju i stigne do Nove Gvineje u Južnom Pacifiku. Međutim, na putu između Nove Gvineje i ostrva Hauland njihov avion je nestao.

3. Margaret Tačer

Čelična ledi, kako su mediji zvali Margaret Tačer zbog načina vladanja, bila je prva žena na čelu britanske vlade od 1979. do 1990. Pričalo se da je bivša britanska premijerka Margaret Tačer bila rasista, nije podnosila gluposti svojih ministara i povremeno je uživala u dobrom viskiju, otkrila su dokumenta iz arhive britanske vlade koja su, u skladu sa zakonom, objavljena posle trideset godina čuvanja kao državne tajne.

Njenu priču pročitajte u tekstu ispod:

4. Merilin MonroRođena u siromašnoj porodici, nije imala šanse za uspeh. A onda je dve godine išla na časove glume, dok je istovremeno radila kao model. Svet je do današnjeg dana ostao zarobljen pred njenom lepotom. Njenu životnu priču pročitajte u tekstu ispod:

5. Lejdi DajanaMiljenica miliona ljudi širom planete. Njena nesreća pogodila je sve, a njen lik i dan danas intrigira mnoge.

Njenu životnu priču možete da pročitate ovde:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs