KOLAČ SA ISTORIJOM

Po receptu naših baka: Starinski kolač od oraha i voća- poslastica sa tradicijom čiji ukus obara s nogu!(RECEPT)

Ova tradicionalna poslastica, puna ukusa, osvojiće vas na prvi zalogaj, a pravi je ukras svake svečane trpeze.

Recepti 19.09.2020. - 17:41h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Shutterstock

Potrebni sastojci:

 

Za patišpanj:

 

  • 5 domaćih jaja
  • 1 limun
  • 250 grama šećera u prahu
  • 5 kašika brašna
  • 250 grama putera

  •  


Za fil:

 

  • 500 grama borovnica ili višanja
  • 5 kašika mlevenih oraha
  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 2 kašike prezle
  • pola kesice cimeta

Način pripreme:

 

Pripremamo patišpanj tako što u sud za mućenje stavimo puter i šećer u prahu. Jaja polupamo i odvojimo belanca od žumanaca. Belanca stavimo u veći sud, a žumanca dodajemo u sud za mućenje. Mutimo mikserom dok puter ne postane penast.

 

Mikserom izmutimo belanca. Izmućena belanca dodamo u sud za mućenje i promešamo. Zatim u sud sitno izrendamo koru limuna, dodamo brašno i mešamo dok se sastojci ne sjedine.

 

Okrugli kalup namažemo puterom. Preručimo testo u kalup. Pečemo 15 minuta na 180 stepeni.

 

Pripremamo fil tako što jaja polupamo i odvojimo belanca od žumanaca. U sud sa žumancima dodamo polovinu pripremljenog šećera i mutimo mikserom dok se šećer ne rastopi. Mikserom izmutimo belanca, dodamo preostali šećer i mutimo mikserom dok se šećer ne rastopi.

 

Izmućena žumanca dodamo u sud sa izmućenim belancima i promešamo. Zatim dodamo mlevene orahe i promešamo. Na patišpanj u kalupu nanesemo višnje. Nanesemo prezlu i cimet. Zatim na kolač nanesemo fil. Vratimo kalup u rernu i pečemo još 15-ak minuta na istoj temperaturi.

Topao kolač isečemo na šnite i pospemo ih šećerom u prahu pomoću cediljke.

 

Prijatno!

 

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs